ANTSAN LAIFFII

Voiko ADHD:ssa olla hyviä puolia?

ADHD -ihmisistä piirretään yleensä leimaava kuva ja tuomitaan. Meissä on kuitenkin paljon hyviä puolia, kun unohdetaan ennakkoluulot ja tarkastellaan lähemmin.

Läpi elämäni olen saanut taistella ajatusta vastaan, että olen tyhmä tai laiska. Se johtuu siitä, että minulla on erilaisia ominaisuuksia, jotka poikkeavat valtaosan ihmisten ominaisuuksista. Tämän vuoksi toimintani saattaa näyttäytyä sellaisena, että on helppo tuomita. Monista erilaisista ominaisuuksistani voi välillä olla haittaa elämässä, mutta myös hyötyä.  Olen kuitenkin kehittänyt moniin asioihin omat selviytymiskeinot, joten pärjään arjessa ja elämässä.

Yksi niistä on asettuminen jatkuvasti oppositioon. Päässäni käy vilinä, kun alan keskustella jostain mielipideasioista tai politiikasta. En välttämättä ole mitään mieltä esillä olevasta asiasta, mutta osaan kääntää itseni vastakkaiselle aallonpituudelle ja alan opponoida asiassa. Se voi tuntua joskus, että haastan tahallani, mutta sitä se ei ole.

Tämän voi kääntää myös positiiviseksi asiaksi. Osaan hyvin opponoida asioita ja kehittää vastakkaisia skenaarioita. Pystyn ajattelemaan laatikon ulkopuolelta sekä osaan nähdä asiat useasta eri näkökulmasta. Tästä on ollut hyötyä työelämässä ja uskon, että myös tulevaisuudessa.

Monelle on tuttua, että ADHD -ihmiset voivat olla arkisissa asioissa hyvinkin verkkaisia. He voivat omassa elämässään huomaamattaan unohtaa tehdä asioita ja jämähtävät pitkiksi ajoiksi. Koskee myös minua. En saa aina itseäni motivoitua hoitamaan arkisia asioita. Minulla on monta kertaa jäänyt laskuttamatta vaikka jotain yhdistystä tai työnantajaa, kun on ollut vaikka kyytejä reissuista. Ne vaan jää. Rahakaan siis ei aina motivoi.

Asialla on myös kääntöpuoli. Motivaation ollessa huipussaan mikään voima maailmassa ei saa minua pysähtymään. Teen silloin asiat palolla ja niin hyvin kuin vain osaan. Jos tilanteeseen lisätään vielä flow-tila, niin en enää reagoi juuri ollenkaan ympärillä tapahtuviin ärsykkeisiin. Kerran erästä ”stop motion” -animaatiota tehdessä istuin samassa paikassa lattialla kuusitoista tuntia. Menetin ajantajun täysin ja paneuduin asiaan intohimoisesti. Etenkin uusien asioiden äärellä olen parhaimmillani ja silloin motivaationi on helposti huipussa.

Tyhmäksi minua on sanottu ala-asteelta asti ja enimmäkseen juuri koulussa. Se johtuu suurimmaksi osaksi juuri motivaatiosta. En aina ollut motivoitunut kaikkiin koulujuttuihin ja siihen aikaan opettajat eivät motivoineet oppilaita juuri mitenkään — muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Kyse ei ole koskaan ollut siitä, ettenkö osaisi tai oppisi. Silti asiat varmaan näyttäytyivät opettajille, että olen tyhmä. Tietoisuus ADHD:sta ei ollut silloin kummoista, joten en syytä heitä tästä. Vaikka joskus olisi kiva käydä moikkaamassa joitakin vanhoja opettajia.

ADHD:sta voi siis olla hyötyä eri elämän osa-alueilla. Minulla on siis ominaisuuksia, joita ei välttämättä ole normaaleilla ihmisillä — jos siis normaali on edes määriteltävissä. ADHD-ihmisistä on yleisesti muodostunut vain yhdenlainen kuva, joka ei aina pidä paikkansa. Itseasiassa meitä on hyvin erilaisia ihmisiä. Pärjääminen nykymaailmassa riippuu yleensä siitä, kuinka hyvin on saanut kehiteltyä itselleen selviytymiskeinoja. Tässä on juuri paljon yksilöllisiä eroja.

addadult.com listaa tunnettuja AD(H)D -ihmisiä. Listalta löytyy muun muassa Richard Branson, Paris Hilton ja Michael Phelps. Nykymaailmassa voi siis menestyä, vaikka onkin ADHD.

Tiedoksi työelämälle: voitte siis huoletta palkata minut tai jonkun toisen ADHD-ihmisen.

-Antsa

 

Tags
Close