Kirjat, musiikki ja elokuvat

Bättre Folk i Fjällen – Kulttuurifestivaali

Bättre Folk i Fjällen -festivaali otti varaslähdön kesään Pyhällä 3-4.2.  Kyseessä oli jo viitenä kesänä Hailuodon Marjaniemessä järjestettävän Bättre Folk – festivaalin sisartapahtuma. Keskellä tunturia juhlittu tapahtuma laukaisi näin lähtölaskennan kesään ja Hailuotoon.

Festarit potkaisi käyntiin Tajukankaalla  pidettävä PyhäWurstin Pop up -baari, joka myös kestitsi iltojen viimeisten esityksien jälkeen yöllistä juhlakansaa. Tarjolla oli kaikkea alkoholista Pakuriteehen ja pientä purtavaakin löytyi. Päivisin Tajukankaalla oli mahdollista kiivetä jääseinää pitkin.

Musiikin lisäksi festivaalit sisälsivät työpajoja. Samuli Putron, Iisan ja Mariskan työpajassa opeteltiin laulunkirjoitusta. Juha Itkonen ja Riikka Pulkkinen ohjasivat kirjoitustyöpajaa. Jukka Nousiainen sekä Mikko Joensuu opastivat biisinteossa. Osa lauantain työpajoista oli jatkumoa perjantailta. Niin keikat kuin työpajat olivat Hotelli Pyhätunturin lähietäisyydellä.

Musiikin sekä työpajojen lisäksi Bättre Folk i Fjällenissä pääsimme nauttimaan kirjallisuudesta ja runoudesta Juha Itkosen, Riikka Pulkkisen, Miki Liukkosen ja Minna Rytisalon mukana.

Musiikkia nautimme Jukka Nousiaisen seurassa Calle-talossa.

Suuntasimme Hotelli Pyhätunturin ravintola Coloradoon odottelemaan Iisan keikkaa jolla juhlittiin uutta sinkkua,  Nimimerkillä. Iisa veti keikkansa omalle herkälle tyylilleen uskollisena, ottaen mahtavasti yleisönsä haltuun ja tunnelma Coloradossa oli tiivis.

Samuli Putro oli kovasti odotettu vieras Bättre Folk i Fjällenissä. Putro sai yleisön niin nauramaan, kuin kyynelehtimään musiikillaan – ja jutuillaan. Tunnelma oli tiivistäkin tiiviimpi. Saimme kuulla muun muassa heittoja hänen kotipaikkakunnastaan Raahesta.

 

Lauantaiaamuna ennen työpajoja, oli tarjolla niin aamujoogaa, saunaa ja avantouintia, kuin backcountryretkeä, lumisurffiretkeä sekä fatbiretkeä kansallispuistoon. Osa juhlakansasta suuntasi näihin aktiviteetteihin, osa taas perinteisesti laskettelemaan. Me taas päätimme kokeilla hiihtolatuja. Jos ei muuta, niin ainakin mäkiä riitti matkalla.

Mikko Joensuu sykähdytti Calle-taloa sielukkaalla äänellään.

Matti Johannes Koivu ihastutti maanläheisyydellään ja lahjakkuudellaan kuulijoitaan.

 

Ehdottomasti lauantai-illan kohokohta oli Mariska, joka räjäytti pankin. Häneltä kuultiin niin uutta, kuin vanhaakin tuotantoa ja kaikkea siltä väliltä. Mariskan vetäessä Tarkasta tämä, ihmiset hullaantuivat tanssimaan ja laulamaan mukana ja tuntuikin kuin olisimme palanneet ajassa takaisin vuoteen 2002. Mariskan mukana oli monilahjakkuus Hanna Maaria, jolta sujui niin feattaus, säestäminen sekä taustalaulu. Mariska ja Hanna Maaria selkeästi nauttivat keikastaan – ja niin mekin yleisössä.

 

Bättre Folk i Fjällenissä vallitsi hyvä fiilis. Ihmiset olivat toisilleen tuntemattomia, mutta silti meno oli ystävällistä ja tuttavallista. Useat olivat kuuleman mukaan niitä, jotka tapaavat kerran vuodessa toisiaan Hailuodon Bättre Folkissa, toivottavasti jatkossa kaksi kertaa vuodessa, vaikkapa Pyhällä näissä merkeissä. Eikä Pyhän maisemiin voi olla rakastumatta.

Tags

Related Articles

Close