Kirjat, musiikki ja elokuvat

Porispere

 

Porispere luotsasi viime viikonloppuna, 4-6.8.2017, Porin Kirjurinluotoon jo seitsemännen kerran toinen toistaan kuumempia tähtinimiä. Kolmipäiväisillä festivaaleilla nähtiin mm. Sanni, Teflon BrothersDisco EnsembleHuora sekä Haloo Helsinki. 

Raskaamman musiikin diggarina kaikki varmasti odottivat että kirjoitan maagiset esseet Porisperen hevijäteistä Testamentista ja Napalm Deathista.

Koetetaan tällä kertaa jotain erilaista, kirjoitetaan niistä muista.

Tää on ainoo oikee aito punkbiisi ” laulaa Appendix. Bändi joka on parasta musiikkia, jota Porista on ikinä siintänyt. Ja se aidoin niistä. Jos olet nähnyt vaikkapa Metallican S&M konsertin tai Kissin sinfoniaorkesterin kanssa, niin et ole nähnyt vielä mitään. Punklegenda Appendix veti keikkansa nimellä Bigpendix.

Perusjantterien Huhdanpään, Valverinteen, Borgersenin, Impolan ja Jaskan lisäksi lavalla komeili porilainen ihka oikea Big band. Porin Kehräämöllä tällä kokoonpanolla vetivät kaverit yhden keikan ja se jäi väliin, joten lauantaina sateisena iltapäivänä olin tyttären ja vaimon kanssa eturivissä yhden jälkeen. Appendix miehet olivat tälläytyneet kuin punkkarien pitää ja Big band smokeissa. Keikka alkoi ryminällä ja paikalle ensimmäisen biisin aikana rynnineet ihmiset saivat vettä ja anarkiaa päällensä hienojen sointujen kera. Joka jätkä bändissä oli iskussa mutta kyllä erityismaininnan annan vielä rumpali Valverinteelle, huimassa vireessä on kaveri.

”Slow-jazz” versio siitä kuuluisasta ”Ei raha oo mun valuuttaa” sai yleisön huimiin suosionosoituksiin. Myös tavallisen rahvaan seassa ollut legenda Neumann diggasi kuulemastaan. ”Mitähän Hakulinen tästä versiosta sanoisi”, vinoili laulaja Mikki biisin jälkeen. Punkikonit ja Big band vetivät saumattomasti yhteen. Ja jokainen porilainen punkkari tietää, että kun Karoselta paita lähtee, niin homma toimii kuin Baarikaapin vessa.

Ainutlaatuinen ja upea veto. Tyttäreni pogosi koko keikan . Arvosanaksi annan 5/5 . Huikeaa! 

Porisperen perhepäivä. Mukana kaksi kummityttöä, vaimo ja tytär. Kirvatsi melko täynnä porukkaa. Ensimmäisenä koettiin  punk-keiju eli iki-ihana Paula Vesala.

Satojen PMMP -keikkojen kokemuksella, otti Vesala melkoisen täyden Lokkilavan yleisön hyppysiinsä alkutahdeista lähtien. Vesala käskytti ja yleisö uskoi ja osoitti suosiota, jonka karismaattinen esiintyjä otti nöyränä vastaan. Muutaman vauhdikkaamman biisin jälkeen herkistyttiin hetkeksi, kun Paula omisti kappaleen edesmenneelle isälleen, tippa linssissä. Yleisössäkin ihmiset halailivat toisiaan ja muutamia kyyneleitäkin tirautettiin.

Keikka oli juhlaa niin yleisön tytöille kuin aikuisillekin, läsnäolo noin isolla lavalla oli käsinkosketeltava. Keikan jälkeen vein kummitytöt ja tyttäreni bäkkärille tapaamaan Paulaa. Itse halusin hänen syliinsä, mutta en päässyt. Hikisenä ja kaikkensa antaneena, suoraan stagelta, Paula tuli hymyillen ja suostui kuviin ja antoi nimikirjoitukset, kunnes meni halamaan omaa poikaansa, joka oli äitinsä esityksestä ylpeä silminnähden.

Keikasta annan 4/5 , mutta ihmisenä ja suomalaisen musiikin kiintotähtenä, faninsa huomioon ottavana ihmisenä hän on täysi 10 !

Alansa tiukan ammattilaisen Vesalan jälkeen, lavalle astui Sanni.

Yleisön tytöt, pienistä teineihin riemastuivat selvästi nähdessään uuden idolinsa. Kyllähän Sanni yleisönsä otti, mutta paljon ”kylmemmin” ja etäisemmin kuin hetkeä aiemmin Vesala. Kukkahattusetä sisälläni heräsi kun lapsista pääosin koostuvan yleisön päälle laulettiin ”Tahdon rakastella sinua” ja useimmissa biiseissä puhuttiin panemisesta, näitä sanoja painottaen. ”Mitähän vittua” kun pärähti soimaan, niin enpä ole vittua nähty viljeltävän noin paljon sitten maatalousaikojen.

Energistä mutta haahuilevaa ja kylmää. Suorittamista. Sanojen unohtelu Maija Vilkkumaa coverissa ”Ei” herätti hilpeyttä ja oli valonpilkahdus vanhukselle. Keikan jälkeen yritin saada kummitytöt kuvaan artistin kanssa. Avustajansa saattelemana lavalta tullut artisti ei edes katsonut päin ja avustaja ilmoitti ” Ei kuvia nyt eikä nimmareita, noin vartin päästä ” . Puolen tunnin odottelun jälkeen luovutimme odottamisen ja tytöt jäi vailla idolinsa kohtaamista. Toivottavasti on löytänyt jo pois Kirvatsin alueelta. Oppia ikä kaikki.

Keikasta 2/5 ja läsnäolosta ja fanien kohtelusta ei arvosanaa.

Viimeisenä vuorossa oli JVG . Nämä kaiffarit näkyi bäkkärialueella ottamassa faniensa kanssa kuvia VIP -alueella ja pääsivät kummityttönikin kuvaan ja saivat halit. Hienosti kaverit hoitavat tämän fanipuolen.

Keikka oli todella sateisissa olosuhteissa, jopa rokkarin silmiin ja korviin aika siisti. Lapsiystävällinen ja turvallinen räppäriduo heitti hittiä toisen perään ja yleisö oli hyppysissä alusta asti.

Jossain kohtaa keikkaa tuli nätei plikoi lavalle, joilla useimmilla oli takatasku epilepsia. Twerkkausta se taisi olla?

Pienissä häissä sai koko Kirjurinluodon hyppimään onnesta. Kertakäyttömusiikin pioneerit antoi ja Pori otti.

Keikasta 4/5 ja fanien huomioimisesta 5/5 .

Erityismaininta festarien järjestäjälle Harri Vilkunalle. Mainiosti organisoitu tilaisuus. Ei jonoja mihinkään ja ystävällinen tunnelma. Järjestelyistä pisteitä täydet kymmenen! Julle Kallio oli taas mainio show-maestro.

Mu pori o kaunis.

 

 

Tags

Related Articles

Close