Kirjat, musiikki ja elokuvat

Vieraana tv-ohjelman kuvauksissa

”Kuinka moni on ennen ollut telkkarissa yleisönä?”

Puolet käsistä nousee, omani ei. Studio-ohjaaja selittää täyteen pakatulle katsomolle ohjelman kulkua ja innostuneeseen äänensävyyn toteaa, että tästä yleisöstä lähtee varmasti mahtavat aplodit. Sieltä täältä kuuluu myöntävää mutinaa mutta kukaan ei taputa. Vasta, kun ohjaaja kehottaa näyttämään, minkä verran meistä lähtee ääntä, ihmiset innostuvat aplodeeraamaan ja muutama hihkaisukin kuuluu. Hämäläinen yleisö lämpenee hitaasti.

Olen tullut parin työkaverin kanssa seuraamaan ”Stadi vastaan Lande” -ohjelman kuvauksia Tampereen Mediapolikseen.

Ihailemme lavasteita. Olen aina luullut, että lavasteet kyhätään styroxista ja saadaan jollain pintasilauksella ja tv-taialla näyttämään kuvaruudussa hyvältä. Yllätyn huomatessani, että niihin on käytetty ihan oikeita materiaaleja ja rakennelmat vaikuttavat tukevilta.

Kilpailijat saapuvat paikalle ja annamme kannustavat aplodit. Sekä Stadin että Landen puolella on kaksi kolmehenkistä joukkuetta. Osallistujat näyttävät hiukan jännittyneiltä, mutta mitään varsinaista ramppikuumetta ei ole havaittavissa. Muutama tuntuu jopa nauttivan olostaan.
Lopulta ohjaaja toivottaa tervetulleeksi juontajat. Jaakko Saariluoman tuntevat kaikki vähänkään viihdeohjelmia seuranneet, näyttelijä Kalle Lamberg on oudompi hahmo. Hänellä sattuu juuri tänään olemaan 30-vuotissynttärit, joten Saariluoman johdolla yleisö kajauttaa epävireisen onnittelulaulun.

 

Ohjelman perusidea on simppeli.

Stadilaisille esitetään lande-aiheisia kysymyksiä ja päinvastoin. Aluksi molemmilta puolilta tiputetaan toinen joukkue pois, jonka jälkeen jäljelle jääneet stadilaiset ja landelaiset kilpailevat toisiaan vastaan. Eniten pisteitä kerännyt voittaa ja finaalikierroksella selvitetään, minkä tasoisen matkan voittajajoukkue ansaitsee. Formaattia aiotaan kaupitella myös kansainvälisille markkinoille.
Juontajat heittävät läppää. Kaikki kliseet stadilaisista ja landepaukuista imetään tyhjiin luuydintä myöten. Hetkittäin naurattaa. Kysymykset ovat yllättävän haastavia ja niitä arvuutellessa kuluu aika varsin rattoisasti. Asiaan kuuluu, että juontajat pitävät oman joukkueensa puolia mutta itseäni vähän häiritsee vastapuolen kilpailijoiden jatkuva nokkiminen. Osallistujat eivät kuitenkaan näytä tilanteesta kärsivän, joten ehkä olen turhan herkkänahkainen.
Osa kysymyksistä menee ohi, kun seuraan kameroiden liikkeitä ja valoja. Istun yhden kuvaajan takana, joten näen kameran linssin kautta mitä milloinkin kuvataan. Tämä osuus on minusta jännittävämpää seurattavaa kuin itse kilpailu.
Mitä studiossa tehdään mainoskatkojen aikana?

Mainoskatkoa ei studiossa oikeasti ole, vaan epämääräisen mittainen tauko. Kilpailijat juovat vettä ja nojailevat lavasteisiin. Maskeeraaja katsoo, tarvitseeko joku lisää puuteria. Juontajat jututtavat osallistujia ja naurattavat studioyleisöä. Ohjaaja ottaa selvää, tarvitaanko uusintaottoja – ja niitä tarvittiin, parissa kohtaa. On jännä nähdä, miten lopullinen ohjelma on leikattu, mitä on mukana ja mitä jää pois.
Kaiken kaikkiaan oli hienoa seurata ammattilaisia sorvin ääressä. Kuvaajat, äänittäjät, lavastajat, valosuunnittelijat, maskeeraajat ja juontajat ovat kaikki samassa juonessa, homma toimii ja tulosta syntyy.

Kuka voitti? Katsokaa itse – minua on kielletty paljastamasta sitä.

Tags

Related Articles

Close