Mahdottomuuksia ennen aamiaista

MP?! Ja oikeus siihen osa 1.

Mikä on sun MP?

Kysymys putkahtaa esiin aina aika-ajoin, kun elää elämäänsä kolmen teinin kanssa. Ensimmäisen kerran tuohon törmätessäni mietin, että mitä pirua moottoripyörällä on tän asian kanssa tekemistä? No ei ollut mitään.

Muistan joskus pentuna törmänneeni lauseeseen: ”Mielipide on kuin persereikä, jokaisella on sellainen ja joskus se haisee”. Tänä aamuna tuo lause tuntuu taas hyvin hyvin hyvin ajankohtaiselta.

Avaan tietokoneen ja selaan facebookia. Mietin, että mistähän sitä aloittaisi työhuoneen siivouksen. Vaikka olen rajannut facestani pois hyvin paljon sellaisia lähteistä, joista useimmiten pukkaa ilmoille pelkkää draamaa, sellainen osuu silmiini tänä aamuna. Nainen varoittelee paikallisryhmässä ulkomaalaistaustaisesta yrittäjästä (tai yrityksen ulkomaalaisesta työntekijästä, en itse tunne taustoja tarpeeksi tietääkseni mistä puhutaan, mutta vahva oletus ihmisillä näyttää olevat ko. yrityksen työntekijä=ulkomaalainen) jouduttuaan seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Me kaikki tiedämme jo tässä vaiheessa, että tämä juttuhan ei nyt yksinkertaisesti voi päättyä hyvin. Ainekset ovat valkoihoinen nuori nainen+ulkomaalaistaustainen mies+seksuaalinen väkivalta yhdistettynä someen. Hyvin pian sillä mitä on tapahtunut ja mikä on totuus, ei ole mitään merkitystä. Tietyt ihmiset ovat löytäneet leikkikentän, jolle purkaa omia patoumiaan tavalla, jota ei voi käsittää. Ja kun menet sanomaan tästä, et voi olla leimautumatta suvakiksi ja raiskarien hyysääjäksi. Joku yrittää huudella väliin, ettei julkinen faceryhmä ehkä kuitenkaan ole oikea paikka selvitellä tällaisia henkilökohtaisia juttuja, mutta yllättäen sitäkään ei ymmärretä.

Ei mene kuin aivan muutama minuutti ja keskustelu on päätynyt sille raiteelle, jonne me kaikki epäilemättä tiesimme sen päätyvän.

”Polttopullo polttopullo tuskin niil on edes vakuutukset voimassa, pizzeria XXXX:n ja kaikki ählämit siel sisällä jee”.

Kun koitat huomauttaa tästä kommentista täysin asiallisesti, ettei somessa kannata huudella tunteita herättävästä aiheesta huolimatta ihan mitä tahansa, saat vastauksen:

”Ei siinä ole mitään rikollista. Se on vaan mun mielipide ja mulla on oikeus siihen”.

Noihin sanoihin kulminoituu monen ajatus somekeskusteluista. Jos vetoan siihen, että kyseessä on _mun mielipide_ saan sanoa ihan mitä vain. Jokaisella meistä on epäilemättä oikeus olla ihan mitä mieltä tahansa, mutta jossakin kohtaa se mielipide ja sen julkituominen voi olla rikos.Kirjoittaessaan mielipiteensä, voi syyllistyä mm. rikokseen yllyttämiseen, kunnianloukkaukseen, rikoksen suunnitteluun, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen tai uhkailuun. Se mihin raja vedetään, on toki melko haasteellista.

Olisi mielenkiintoista kuulla niitä mielipiteitä rajanvedosta somekeskusteluissa? Sanotko itse somessa asioita, joita et ikinä livenä sanoisi? Mitä on oikeus sanoa ihan vaan siksi, että se on sun mielipide?

Tags

Related Articles

Close