Nyt!

Bullityypin koirat, mitä ne ovat?

Mitä ovat nämä median myllytyksessä olleet rodut, varsinkin se pahamaineinen pitti? Ovatko ne niin vaarallisia kuin annetaan ymmärtää, vai onko mahdollista ettei siinä olekaan koko totuus?


HISTORIA

Aloitetaan kertomalla mistä nämä rodut ovat lähtöisin. Parituhatta vuotta taaksepäin mennessä vastaan tulee euraasialainen Alaunt, joka muistutti läheisesti nykyaikaisia Dogo Argentinoja tai Cane Corsoja, siitä muotoutuen alueittain työkoiria eri tarkoituksiin. Nykyaikaa lähestyttäessä luokkaan kuuluvat rodut jotka polveutuvat alkuperäisistä bulldogeista, 1700-luvun lopulta tai ensimmäisistä bull & terrier-koirista jotka risteytettiin 1800-luvulla.

Bulldogit mäyrämetsällä vuodelta 1800

Alunperin bulldogit olivat kehitetty pitämään aisoissa pillastunutta karjaa, josta kehittyikin bull-baiting, eli
koirat usutettiin härkiä vastaan. Kuitenkin vuoden 1835 päätös lopettaa taistelut koirien, härkien ja jopa karhujen kesken vaikutti bulldoggien suosioon epäsuotuisasti.

Bull & terrier Dustman vuodelta 1812

Koska koirien välisiin taisteluihin sopi pienempi tila kuin suurempien eläinten kanssa, jatkuvat koirataistelut
nykypäivänäkin laittomuudesta huolimatta. Koska bulldoggi oli kehitetty suurempia eläimiä vastaan, ei se tyyliltään sopinutkaan
enää tarkoitukseen, vaan siihen jalostettiin oma rotunsa sotkemalla rotastukseen käytettyjä terrierejä ja näin syntyi
bull & terrier rotu sekä monen rodun pohja tulevaisuutta ajatellen.

NYKYAIKA

Mitä näiden verisen ja surullisen historian omaavien rotujen jälkeläisille kuuluu?  Osa roduista on pysynyt lähes alkuperäisenä käyttötarkoituksen, sekä fysiikkansa osalta, kun taas osa on muuttunut lähes tunnistamattomaksi esi-isistään. Lähimpänä lähtökohtiaan omasta mielestäni ovat Amerikanpitbullterrieri sekä Amerikanbulldoggi, jotka poiketen eurooppalaisista serkuistaan keskittyivät työkoiriksi, näyttelyiden sijaan.

Amerikanbulldoggi, on toiminut maatiloilla jo pari sataa vuotta suojellen karjaa, omaisuutta ja omistajiaan, villisikametsästyksen lisäksi. Amerikanpitbullterrieri taas on seura-, harrastus-, työ- sekä metsästyskoira. Lisäksi mainittakoon että tämä pahamaineinen rotu on maailman yleisin terapiakoira.

Suomessa näitä huomattavasti yleisempiä rotuja ovat  Englanninbulldoggi,  Ranskanbulldoggi,  Staffordshirenbullterrieri, Bullterrieri sekä Amerikanstaffordshirenterrieri. Nämä ovat nykyään lähinnä seurakoiria, joiden kanssa voi harrastaa vaikka näyttelyissä käyntiä.

MEDIA

Entäpä se median luoma kuva näistä? Joissain maissa kyseisien rotujen omistajuutta on rajoitettu tai jopa kielletty lailla, ilman tieteellistä tai tilastollista näyttöä vaarallisuudesta. Koska artikkeli ”Tappajakoira raateli ihmisen” myy huomattavasti paremmin kuin ”Perheen lemmikki puri omistajaansa”, harvoin muun tyypin koirista mainitaan edes rotua lehtijuttua tehdessä ja näin yleisö saa vääristyneen kuvan hyökkäysten määrästä. On totta että nämä ovat vahvoja koiria ja ne kykenevät pahaan jälkeen, mutta oikeissa käsissä ne ovat mitä parhaimpia perhekoiria.

Omistajien pitäisi tiedostaa että kyseessä on kuitenkin mahdollisesti eläinaggressiivisia koiria jotka tarvitsevat määrätietoisen sekä johdonmukaisen koulutuksen, myös kasvattajien vastuulla on valita oikea ihminen oikealle koiralle.

Tags

Related Articles

Close