Nyt!

Huonekasvien arvostuspäivä

Huonekasvien arvostuspäivää vietetään tänään 10.1. Se on puutarhurien luoma päivä, jonka tarkoitus on muistuttaa ihmisiä huonekasvien hyödyllisyydestä varsinkin joulun juhlahumun jälkeen, kun saatetaan kaivata uutta piristystä koteihin. Huonekasvit ovat paitsi sisustuselementti, myös ilman puhdistajia ja hyvän mielen tuottajia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että on terapeuttista pitää pieni pala luontoa sisätiloissa. Useimmiten tämän asian ajavat erilaiset huonekasvit.

Nämä ovat siis edut, mikäli onnistuu pitämään kasvit elossa.  Hyvä mieli ei ole taattu siinä vaiheessa, kun kasvi lakastuu pois vaikka mitä mantroja sille laulaisi. Teini-ikäisenä pidin huonekasveina ainoastaan kaktuksia. Piikikäs ja hankala luonne kaipasi seurakseen kaltaisiaan huonekasveja… Vanhemmiten olen laajentanut valikoimaa niihin kasveihin, jotka onnistun pitämään hengissä. Vaikka kuinka olen lukenut Marttojen vinkkejä kasvien hoidosta, valitettavasti jotkut huonekasvini tuppaavat kuitenkin kuolemaan.

Hyvästelin juuri järjestyksessään toisen traakkipuun ennen joulua. Sama juttu kuin viime vuonna. Kasvi alkaa muuttua ruskeaksi ja tiputtaa kaikki lehtensä. Olin pitkään toiveikas, koska ystäväni sanoi, että se vain horrostaa talven tullen. Kun kasvi oli muuttunut täysin ruskeaksi ja kaiken lisäksi ontoksi, tajusin, että tässä on oltava kyse jostain vakavammasta. kuin horrostamisesta. Toisinkin voi käydä. Sain 2015 jouluna glitterillä kuorrutetun tulilatvan, joka kukki punaisin kukkasin. Kun kukat olivat varisseet pois, kasvi olisi kuulemma kuulunut heittää roskikseen sen palveltua loppuun. Mielestäni tällainen toiminta kuulosti armottomalta ja julmalta kohtelulta kasvia kohtaan, joka kuitenkin oli vielä hyvissä voimissaan, joten se sai jäädä. Glitter varisi pois aikanaan ja uudet kukat ilmestyivät kesällä. Tuossa se ikkunalaudalla edelleen hyvinvoivan näköisenä vihertää.

Nyt olen varmaan antanut itsestäni kuvan hulluna kasvinaisena, jonka koti on täynnä parhaat loistonsa menettäneitä kasveja, joiden lehdillä menneen joulun glitter vielä himmeänä hohtaa. Glitterillä tai ilman, kannustan kuitenkin hankkimaan omaan kotiin sopivia kasveja ja arvostamaan kasvikaveria sen verran, että opettelee pitämään ne myös elossa.

Tags

Related Articles

Close