Nyt!

Kodinkonemoguli muuntautuu herkäksi tunteiden tulkiksi

Oulussa Limingantullin Gigantti MegaStoressa esittelyhyllyjen välissä käy vilske. Joukko nuorisoa ihailee puhelimia ja joku testailee toisaalla kotiteatterin äänentasoja.

Astianpesukoneiden edestä löytyy Antti Keskimaa esittelemässä ammattitaidolla tiskaria mahdolliselle ostajalle. Kävelen ohitse ja moikkaan varovasti. Rupean itsekin tutkimaan samalla erilaisia tiskikoneita. Kuulen vieressä, kuinka asiakas kertoo edellisen koneen palvelleen reilut 15 vuotta. Aikaa menee hetki ja asiakas kiittää Keskimaata hymyillen.

Keskimaa on toiminut kodinkonealalla 12 -vuotta. ”Tämä on jotenkin tuntunut aina omimmaltani. Laitteet päivittyvät ja samalla saa itsekin olla hereillä pysyäkseen kehityksen mukana”

Gigantissa Keskimaa on työskennellyt osastopäällikkönä viisi vuotta vastaten kodinkone, keittiö sekä pienkonepuolista. Työhön Keskimaalla kuuluu oikeastaan kaikki muu paitsi palkanlaskeminen.

”Ehkä helpoin olisi sanoa, että johdan myyjiä toimien heille esimiehenä, mutta  välillä on mukava päästä itsekkin asiakkaiden pariin esittelemään tuotteita” (Kuva: Peetu Haipus)

– Luonteeni on oikeastaan semmoinen, että nautin ihmisten kanssa kanssakäymisestä. Tarvitsen ja haluan kontaktia sekä myyjien, että asiakkaiden kanssa. Ei minua helpolla saisi konttoriin istumaan tietokoneen ääreen moneksi päiväksi. Se, kun jokainen päivä on erilainen ja ei tiedä yhtään mitä huominen tuo ja minkälaisten uusien sekä tuttujen ihmisten kanssa saa olla tekemisessä. Se on työssäni parasta, Keskimaa hymyilee.

Antti Keskimaan vastuualueisiin kuuluu myös keittiö kokonaisuudet.  (Kuva: Peetu Haipus)

Kello 16 Keskimaa vaihtaa paidan työpäivän päätteeksi. Illalla on keikka yksityistilaisuudessa. Aika siirtyä suoraan kotiin pakkaamaan autoon trubaduurin työkalut. Pieni PA-laitteisto, kitara ja kassi joka on täynnä johtoja. ”Pahus! Täytyy muistaa hakea matkalla uusi 9-voltin paristo kitaraan, jottei käy hassusti kesken esiintymisen”

– Työssäni on muuten älyttämän paljon samaa kuin trubaduurina esiintymisessä. Molemmissa on päällä tietynlainen rooli. Niin esiintymislavalla kuin Gigantissa hyllyjen välissä asiakkaille tai myyjien palaverissa esiinnyt ihmisille. Vaikka olenkin niin työssä kuin lavoilla oma itseni, niin kyllähän se on se tietynlainen rooli päällä. Esiintymistähän molemmat on. Se kuuluu asiaan, Keskimaa  tuumailee.

(Kuva: Peetu Haipus)

Keskimaa aloitti trubaduurina esiintymisen vuonna 2012. – Joskus lapsena sain isältäni jonkin halvan sähkökitaran ja ohjeet G, E ja A sointuihin. Näillä kuulemma pärjäisi pitkälle. No soittelin näitä kolmea sointua jonkin aikaa kunnes kiinnostus lopahti. Kitara kuitenkin eli mukanani ihan aikuisuuteen saakka, tosin vuosia kitara vain matkusti autoni peräkontissa kärsien kelien aiheuttamista lämpötilamuutoksista. Joskus sitten tuli mieleen, että tuohan olisi ihan siisti koriste kirjahyllyn päälle. Aikaa kului ja kerran mieleeni vain tuli ottaa kitara käteen ja soittaa.

(Kuva: Peetu Haipus)

Vuonna 2011 syntyi Keskimaan esikoislapsi. Tällöin myös loppui työt entisen työnantajan palveluksessa yrityksen lopetettua toimintansa. – Siinä oli aika pitkä isyysloma siis ja koska entinen työnantaja maksoi palkkaa vielä kotiin, niin oli hyvä hetki vain olla ja nauttia isyydestä. Tällöin myös kitara vei miehen täysin mukanaan. Soitin puolivuotta päivittäin sormet verillä kun kipinä oli iskenyt. Olin aiemmin innostunut kokeilemaan ravintolassa karaokea ja yllätyksekseni sainkin kovasti kehuja ihmisiltä. Aloin käymään laulamassa useamminkin. Tämä johti toki siihen, että opettelin myös laulamaan samalla kun soitan, Keskimaa muistelee.

– Keskimaan ensimmäinen keikka oli ravintolan patiolla Oulun torilla kesällä 2012. – Tämä keikka on kyllä jäänyt kaikkein parhaiten mieleen. Niin hyvällä kuin pahalla koomisia tilanteita unohtamatta. Olin valmistautunut keikkaan noin 20 kappaleen voimin, sillä saisi 2 x 45 minuutin shown vedettyä kun vähän jutustelee välispiikeissä yleisön kanssa. Ravintoloitsija ilmoittikin, että keikka on 3 x 45 minuuttia . Siinä joutui jo vähän enemmän käyttämään aikaa välispiikkeihin, Keskimaa nauraa.

Yleisimmin olen itse asiassa sitä mieltä, että yksityiskeikat ovat kaikkein parhaimpia. Niissä yleisö on mukana koko keikan juhlien. Häät ja syntymäpäiväjuhlat ovat parhaimpia. Esimerkiksi ravintoloissa se on sitä, että ihmiset kuuntelevat hetkiä keikasta. Heti jos tulee kappale joka ei olekaan kuulijan suosikki, niin silloinhan poistutaan tiskille. Yleisöön uppoaa parhaiten perinteisesti 1980-luvun Bon Jovit sekä muut kasarirokit. Viimeaikoina Keskimaa on ottanut mukaan keikoille omiakin biisejä. Niitä on toki mukava esittää varsinkin kun on huomannut, että ihan hyvinhän nekin uppoaa yleisöön.

(Kuva: Peetu Haipus)

Lainakappaleita pääsääntöisesti esittävä heleä-ääninen trubaduuri nauttii silmin nähden esiintymisestä. Keikka päättyy heavybändi Sentenced:in kauniilla You are the one -kappaleella. Olen mykistynyt versiosta. – Eräisiin häihin sovitin tämän hääparin toiveesta häävalssiksi, Keskimaa kertoo hymyillen ja pyyhkien hikeä ohimoiltaan.

Soittolaitteiden purkamisen jälkeen on aika lähteä kotiin. – Muutama tunti siinä varmaan menee ennen kuin saa unen. Keikan jälkeen sitä on jossain niin hyvässä fiiliksessä, jota ei muualta saa, että on edes turha yrittää ummistaa silmiä. Täytyy kuitenkin yrittää saada nopeasti uni, sillä aamulla saa herätä ajoissa ja hakea lapset äidiltään ryhtyen touhuamaan lasten ehdoilla, Keskimaa päättää pilke silmäkulmassa.

Seuraavan kerran Keskimaa on nähtävissä 11.3 Oulussa Joku Paikallinen Pubissa sekä 18.3 Muhoksella Pub Puutteessa. Kesäksi on myös jo sovittu joitain yksityistilaisuuksia.

”Keikkoja tulen tekemään jatkossakin sen verran mitä itse haluan. Tämä ei ole leipätyötäni vaan mukava harrastus jossa saa ajatukset välillä muualle mukavalla tavalla”

 

Tags

Related Articles

Close