Nyt!

Oijärvellä pilkittiin kilpaa hymyssä suin – Mökkihöperöt elvyttää kylää yhteisvoimin

Oijärvi sijaitsee Pohjois-pohjanmaalla Iin kunnassa. Oijärvellä on muuttoliike vienyt  paikalliset asukkaat kaupunkeihin ja muualle ympäristöön töiden ja koulujen vuoksi.

Oijärveltä löytyi vielä pari vuotta takaperin kauppa ja polttoaineen myyntiäkin. Aiemmin löytyi kauppoja useampiakin, pankki sekä muita palveluita. Tänään ei edes ensimmäistä kauppaa ole kylällä. Lähimmät kauppapalvelut, apteekin, pankinpalvelut, terveyskeskus ym. löytyvät Iistä ja Kuivaniemeltä joihin molempiin paikkoihin pääsee kerran viikossa IIKKA-palvelutaksilla. Oijärvi on tunnettu varsinaisen Oijärven lisäksi  nuorisoseurantalo Sampolasta, joka parhaimmillaan keräsi tansseihin tuhansia ihmisiä arki-iltoinakin.  Paikallisia asukkaita  Oijärvellä on jäljellä noin 300, mökkiläisiä saman verran.

Tästäkin sai vielä aiemmin maitoa pöytään ja polttoainetta autoihin. (Kuva: Ringa Hintsala)

Oijärvi on rauhaisa  ja upea luonnonmukainen paikka Oulusta noin 90 kilometrin päässä.  Vapaa-ajan asuntoja Oijärven ympäriltä löytyy paljon, myös uusia rakennetaan parhaillaankin. Oijärvi tunnetaan erittäin kalaisana järvenä ja jätti haukiistaan.  Järvestä on nostettu muunmoassa suomen suurin hauki vuonna 2009. Hauki painoi kunnioitettavat 18,8 kg.

Kilpailijoille sekä yleisölle oli tarjolla kuumia juomia sekä makkaraa. (Kuva: Ringa Hintsala)

Mökkiläiset perustivat paikallisten asukkaiden  kanssa vuonna 2016 Oijärvelle Oijärven mökkihöperöt Ry:n joka järjestää kylällä tapahtumia ja yhteisiä tilaisuuksia, joilla kylän elämää saataisiin kohotettua. Mökkihöperöt järjestää mm. tansseja, karaoke-iltoja, venetsialaisia jne. Tuotoilla hankitaan yhteiseen hyvään palveluita. Muunmuassa jätepiste mökkiläisille on ollut puheissa.

Kilpailun yksi nuorimmista osallistujistata valmiina lähtemään jäälle.

11. Maaliskuuta ensimmäistä kertaa järjestetyt pilkkikilpailut saivat noin 40 innostunutta kalastajaa kolmeksi tunniksi upealle  uimarannalle, järvisillan kupeeseen, kivijoen suulle.  Makkarapisteellä oltiin yllättyneitä osallistujien määrästä ja makkarat uhkasivat loppua jo heti kisailun alettua. Tässäkin yhteistyö oli voimaa, ja mökkiläiset keräsivät mökeistä lisää makkaraa grillattavaksi tapahtumapaikalle. Saalista sai kilpailussa toiset enemmän, toiset ei ollenkaan, mutta mikä oli hienointa, niin se nauru ja yhteishenki minkä sai kokea ihmisistä.

Osa kilpailijoista jo palannut jäältä odottamaan tulosten julkaisua. Oijärvellä oli mukava huomata, että ihmiset eivät levittäydy kauas toisistaan, vaan jokainen on tervetullut jutustelemaan kenen tahansa kanssa. (Kuva: Ringa Hintsala)

Kilpailuissa oli kolme sarjaa: Miehet, naiset ja lapset. Jokaisessa sarjassa kolmen kärki sai hienot pokaalit sekä erinäisten yrityksien lahjoittamia tuotepalkintoja.  Muunmoassa Expert limingantulli  -kodinkoneliike oulusta lahjoitti palkintoihin pölynimurin ja Tiura uistin vetouisteluun tarkoitetun huippuluokan vavan sekä hyrräkelan. Muita palkintojen lahjoittajia oli:  Telinekataja, Kailatec , Velimark, Sammutinhuolto P.Moilanen, Akkutalo Markuksela, Teboil kaukovainio, IKH, sekä Camfil

Naisten sarjan voittaja pääsee kesällä vetämään uistinta Tiura uistimen lahjoittamalla palkinnolla ja saalistamaan jättiläis haukeja (Kuva: Ringa Hintala)
Miesten sarjan voittaja pääsee esittelemään imurille asunnon nurkkia Expertin lahjoittamalla palkinnolla.  (Kuva: Ringa Hintsala)
Lasten / nuorten sarjan osallistujat saivat jokainen karkkipussin (Kuva: Ringa Hintsala)

Kilpailujen kolmen kärki sarjoittain:

Miehet:

1. Olavi Posti 410g
2. Henri Tiiro 344g
3. Ossi Hyry 152g

Naiset:

1. Kyllikki Hyry 249g
2. Leena Kaarre 125g
3. Eira Huotari 100g

Lapset/ Nuoret:

1. Taru Södö 413g
2. Miko Södö 122g
3.  Oskari Okkonen 115g

 

Oijärven sijainnin kartalta  löydät tästä

Tags

Related Articles

Close