Lukijan tarinatNyt!

”Rakastuin hirviöön” – lukijan tarina

 

– Minä ihastuin Tomin olemukseen. Hänessä oli jotain ihan valtavan turvallista, 34-vuotias Mari huokaisee ja tuijottaa teekuppiaan. Parin metrin päässä, vilkkaan kahvilan leikkipaikalla touhuaa Marin neljävuotias poika, Niilo.
– Hän on aivan isänsä näköinen. Toivon kuitenkin että yhteneväisyydet loppuisivat siihen.

Mari tapasi entisen miehensä, Niilon isän, Tomin, viisi vuotta sitten. Mari oli juuri muuttanut pääkaupunkiseudulle, eikä tuntenut sieltä vielä ketään.

– Työskentelin erään kahvilan kassalla, jossa Tomi toisinaan kävi. Minä ihastuin heti, ihan välittömästi. En kuitenkaan rohjennut tehdä aloitetta.

Muutaman viikon smalltalkien jälkeen he törmäsivät sattumalta molemmat ollessaan vapaalla, ja Tomi pyysi Marin kahville.

– Minulla oli takana pari muutaman vuoden suhdetta. Tomi taas kertoi ettei koskaan ollut edes varsinaisesti seurustellut.

Alkuun tämä kummeksutti Maria, koska mies oli kuitenkin jo 34-vuotias, hyvännäköinen ja kaikin puolin tavallisen oloinen mies. Vain kuukauden seurustelun päätteeksi he hankkivat yhteisen kodin.

– Ainoa mikä minua harmitti, oli Tomin erittäin kielteinen suhtautuminen avioliittoon. Tomi kertoi että hänen nyt jo kuolleet vanhempansa olivat käyneet läpi niin riitaisan eron, ettei hän haluaisi koskaan enää osaksi sellaista.

Mari ei myöskään tavannut Tomin muita sukulaisia tai ystäviä.

– Hän kertoi että välit omiin sukulaisiin olivat katkenneet vuosien myötä. Aina kun meidän piti lähteä tapaamaan minun perhettäni, tuli jokin este. Vanhempani kävivät tapaamassa meitä kolmesti Helsingissä. Heidän mielestään Tomi oli hurmaava.

Elämä oli mallillaan ja arki sujui mutkattomasti. Vähäiset riidat koskivat yhteisen ajan vähyyttä, koska Tomi joutui toisinaan tekemään todella pitkiä työpäiviä. Kolmen kuukauden seurustelun jälkeen Mari huomasi yllätyksekseen olevansa raskaana.

– Alkuun olimme molemmat rehellisesti sanottuna melko järkyttyneitä.

Onnellinen odotus

Shokki yllätysvauvasta vaihtui kuitenkin nopeasti iloon ja onnellisen odottavaan olotilaan.

– Odotusaika oli ihanaa ja helppoa. Minulla ei ollut mitään raskausajan vaivoja. Olin niin onnellinen silloin, tulevaisuus näytti upealta.

Toisinaan Maria harmitti jatkuva yksinolo Tomin töiden takia. Tuleva isä kuitenkin lupasi vähentää reissuhommia kun vauva syntyisi.
Mari sisusti kotia vauvaa varten ja haaveili samalla salaa häistä. Marin ollessa raskaana kahdeksannella kuulla, ilmestyi heidän kotinsa ovelle joukko Marille tuntemattomia miehiä.

– Asuimme turvallisella alueella, sellaisessa nukkumalähiössä. Avasin oven ihan varauksetta, ja marssivat ohitseni sisälle.

Miehet kyselivät Tomia, ja poistuivat lopulta kun Mari kertoi Tomin olevan työmatkalla. Tilanne tuntui Marista ahdistavalta ja hän soitti Tomille välittömästi.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun Tomi suuttui. Hän karjui ihan mielipuolisena puhelimeen, ja tivasi että enhän ollut kertonut koska hän tulisi kotiin.

Lopulta Tomin työmatka venyi neljällä päivällä alkuperäisestä, ja hän palasi kotiin anteeksipyynnön ja ruusukimpun kanssa. Kutsumattomille vieraille Mari ei saanut mitään selitystä.

– Tomi kuittasi sen nauraen, että se oli ollut vain väärinkäsitys. Koetin kyllä saada jotain oikeaa selvyyttä asiaan, mutta Tomi oli niin levollisen oloinen että ajattelin sen oikeasti olleen jokin sekaannus.

Omituisuudet eivät kuitenkaan loppuneet tähän.

– Tuli puheluita omituisiin aikoihin, Tomin nimelle osoitettuja kirjeitä jotka oli selkeästi tuotu suoraan laatikkoon.

Tomin käytös muuttui. Hänestä tuli sulkeutunut ja hän käyttäytyi Maria kohtaan lähes aggressiivisesti.

– Tomi saattoi suuttua pienimmästäkin. Ajattelin kuitenkin että häntä jännittää vauvan tulo, ja hän oli väsynyt koska joutui olemaan töissä niin paljon.

Niilo syntyi täsmälleen laskettuna päivänä, ja hetken Marista tuntui taas siltä että kaikki kääntyisi hyväksi.

– Ihanaa vauvakuplaa kesti tasan viikon, ja sitten kaikki romahti.

”Kuin pahaa unta”

Ovikello soi perjantai-iltana. Ovella seisoi joukko poliiseja, jotka kyselivät Tomia. Hämmentynyt Mari johdatti poliisit olohuoneeseen, jossa Tomi istui katsomassa televisiota.

– Tomi yritti lähteä pakoon, muttei kerinnyt edes ulos takaovesta, Mari muistelee.

– Hän ei todellakaan lähtenyt suosiolla. Tuntui että katsoin tilannetta täysin ulkopuolisena, seisoin nurkassa katsomassa miten avopuolisoni, lapseni isä, taisteli vastaan ja karjui poliiseille.

Mari sai kuulla että Tomia epäiltiin lukuisista pahoinpitelyistä, murtovarkauksista, petoksista sekä viimeisimpänä – tapon yrityksestä.

– Myös huumeet olivat olleet mukana kuvioissa. Kotimme tutkittiin katosta lattiaan mutta sieltä ei onneksi löytynyt mitään. Jouduin itsekin kuulusteluihin.

Kuulusteluissa Mari sai kuulla totuuden Tomista. Mies oli ollut kahdesti vankilassa. Tämä oli pahoinpidellyt jopa oman isänsä, joka miehen kertomuksista huolimatta oli edelleen elossa, kuten myös Tomin äiti. Mies oli ollut aiemmin myös naimisissa, kahdesti. Tomi oli Marin tietämättä vuokrannut erillisen asunnon, josta löytyi kasapäin varastettua tavaraa sekä merkittävä määrä huumausaineita.

– Kaikki suhteessamme perustui valheille.

Marille kerrottiin, että ovella käyneet miehet olivat todennäköisesti velanperijöitä, eivätkä Mari ja vauva olisi turvassa enää kotonaan.

– Asuimme Niilon kanssa pitkään turvakodissa, pelkäsin että joku käy kimppuuni tai vie Niilon Tomin huumevelkojen vuoksi.

Tomi tuomittiin rikoksistaan vankilaan useaksi vuodeksi. Mariin ja Niiloon tällä on lähestymiskielto, mutta Mari ei tästä huolimatta uskaltanut jäädä asumaan pääkaupunkiseudulle.

– Hän ei ole kertaakaan yrittänyt soittaa tai kirjoittaa, vaikka hänellä olisikin siihen mahdollisuus. En tietenkään tahtoisi kuulla hänestä, mutta osa minusta toivoo jonkinlaista selitystä tälle kaikelle.

Niilolle Mari on kertonut, että kaikilla lapsilla ei vain ole isää. Mari tietää että vaikka poika toistaiseksi onkin tyytynyt tähän vastaukseen, hän joutuu vielä selittämään asioiden oikean laidan Niilolle. Itse hän ei koe edelleenkään päässeensä yli tapahtumista.

– En ole Tomin jälkeen tapaillut ketään, enkä tiedä tulenko tapailemaankaan. Rakastuin pohjattomasti ihmiseen, joka paljastui hirviöksi. Mistä tiedän ettei niin käy toiste?

 

Nimet muutettu yksityisyyden takaamiseksi.

Tags

Related Articles

Close