Lukijan tarinatNyt!

Kun rakkaasta tulee hirviötär – lukijan tarina

Väestöliiton tutkimuksen mukaan 16 % suomalaismiehistä on joutunut puolison väkivallan tai uhkailun kohteeksi. Yksi heistä on 32 -vuotias Mikko, jonka muutaman vuoden kestänyt parisuhde päättyi turvakotiin. 

Mikko ja Petra alkoivat seurustelemaan vuosituhannen alkupuolella ollessaan parikymppisiä. Mikko kertoo, että asiat tapahtuivat aika nopeaan tahtiin.

– Olimme samalta paikkakunnalta kotoisin, ja toisillemme jossain määrin jo tuttuja. Aika pian seurustelun alettua kirjoitimme kumpikin ylioppilaiksi ja päätimme muuttaa muutaman sadan kilometrin päähän opiskelemaan.

Uusi elämä isommassa kaupungissa lähti käyntiin mukavasti, kumpikin pääsi opiskelemaan ammattikorkeakouluun unelma-ammattiinsa, parisuhdekin kukoisti.

– Ei meillä aluksi ollut mitään ongelmia, vietettiin aika tavallista nuorenparin onnellista elämää.

Sitten astui kuvioon mukaan uudet ystävät sekä päihteet.

– Viina alkoi maistumaan Petralle enemmän kuin opiskelu. Hän alkoi kännissä ollessa viiltelemään itseään reisiin sekä ranteisiin. Koetin maanitella häntä lopettamaan.

Alkoholin ja päihteiden runsas käyttö johtaa elämänhallinnan menettämiseen ja sitä kautta väkivallan riskin lisääntymiseen, näin kävi myös Petran tapauksessa.

– Parisuhde jatkui omalla painollaan. Petralla kului viinaa enemmän, ja itsensä viiltelyn lisäksi hän kännissä heitteli päälleni tavaroita. Aivan yllättäen hän saattoi esim. heittää minua kattilalla.

Aluksi Mikosta tuntui lähinnä huvittavalta, että hänellä on 160cm pieni nainen kotona, joka heittelee häntä kattiloilla ja astioilla. Pian huvittuneisuus kuitenkin vaihtui ärtymykseen ja lopulta pelkoon.

– Petran alkoholilla läträäminen ja väkivalta itseään, sekä minua kohtaan alkoi tuntumaan raskaalta. Pari kertaa heräsin kesken unia siihen, että hän löi minua kunnolla kasvoihin. En kehdannut mennä edes luennoille silmä mustana. Lopulta jouduin laittamaan makuuhuoneen oven lukkoon. Ihme, ettei kukaan soittanut poliiseja, kun Petra yritti potkia itsensä ovesta läpi.

Elämä jatkui hiljalleen eteenpäin, ja asiat vain pahenivat päivä päivältä.

– Jossain välissä huomasin, ettei Petra enää tarvinnut viinaa riehuakseen. Jos hänellä oli huono päivä, hän purki sen minuun. Yleensä se oli sitä huutoa ja raivoa, tavaroiden heittelyä pitkin seiniä ja päälleni. Olin niin nuori, etten ymmärtänyt, ettei elämän pidä olla sellaista. Kai sitä ajatteli, että kyllä tämä elämä tästä paranee.

Kuten arvata saattaa, elämä ei siitä paremmaksi muuttunut.

– Yhtenä yönä Petra tuli baarista kotiin. Hän oli todella aggressiivinen ja yritti haastaa riitaa. Olin todella väsynyt, enkä jaksanut alkaa moiseen. Käännyin ympäri mennäkseni nukkumaan, jolloin Petra iski minua kylkeen puukolla. Onneksi sentään ei kovin syvälle saanut sitä. Silloin ymmärsin, että tämän on loputtava.

Mikko hakeutui tuona yönä turvakotiin, sekä myönsi itselleen ja muille, että hän on väkivaltaisessa suhteessa, jossa hänellä on turvaton olo. Turvakodissa työntekijät ottivat hänet vastaan ymmärtäväisesti, ja sieltä löytyikin seuraavana päivänä vertaistukuea.

– Oli kova paikka sanoa ääneen, että avopuolisoni lyö minua. Hävetti, että aikuinen mies joutuu lähtemään kotoaan turvaan. Onneksi kuitenkin lähdin. Sain tukea turvakodissa suhteen lopettamiseen – Petra kun ymmärsi asian, hän uhkaili minua itsemurhalla, uhkailuksihan se tietenkin jäi. Hain yhteisestä asunnostamme vain vaatteeni, se onnistuikin vain silloin, kun Petra oli pois kotoa. Muutin asumaan hetkeksi opiskelukaverini asuntoon, kunnes löysin oman.

Nykyään Mikko elää uuden kumppaninsa kanssa tavallista perhe-elämää. Hän ei ole moneen vuoteen kuullut Petrasta.

 

Nimet muutettu yksityisyyden takaamiseksi.

 

Tags

Related Articles

Close