Nyt!

Ylipainon sietämätön keveys – NOT !

 

 

Mistä lähtien ylipainosta on tullut ihannoitavaa? Sosiaalinen media on täyttynyt ryhmistä joissa kilpaa silitellään kurveja ja kukkuloita, julistetaan yhteen ääneen miten ylipainoisetkin ovat kauniita, huudetaan kapinaa vaakaa vastaan ja kannustetaan elämään ilman stressiä painosta. Ylipainoinen ihminen ei ole sen huonompi tai vähemmän arvokas kuin kukaan muukaan, kaunis voi olla minkä tahansa kokoisena, mutta totuus on kuitenkin se, että ylipainoisena se elämä saattaa jäädä hyvin lyhyeksi.

Ylipainoisille tarkoitetut tsemppiryhmät ovat arkipäivää, mutta mitäpä jos samantyylisiä ryhmiä tehtäisiin anorektikoille? Mitäpä jos naistenlehden välissä olevassa mainoksessa poseeraisi vaikka tämän kuvan nainen, julistaen elämäniloa ja terveyttä?

 

Koska se on aivan täysin sama asia, kuin ne julisteet joissa samaa asiaa edustaen poseeraavat vaikeasti ylipainoiset ihmiset. Molemmat ääripäät ovat hengenvaarallisia.

Ylipaino kuormittaa ja aiheuttaa yhteiskunnalle mielettömiä kustannuksia, terveysmenoista 1,4-7% johtuu pelkästään lihavuudesta ja esimerkiksi vuonna 2011 tuo summa oli 330 miljoonaa euroa. Tämä luku muodostuu muun muassa vuodeosastohoidosta, lääkekustannuksista ja työkyvyttömyyseläkkeistä.

Tiedän että tämä kirjoitus kirvoittaa jupinaa siitä, miten kaikki eivät ylensyö itselleen ylipainoa, vaan osalla on taustalla jokin sairaus. Totta. Mutta ylipainoa ei siitä huolimatta tulisi ihannoida, ei se ole mikään selitys että ”olen nyt yrittänyt laihduttaa kymmenen vuotta onnistumatta siinä, ja nyt elän stressittä, ettei elämä pyöri sen ympärillä mitä syön”. Eikä tietenkään tarvitse laihduttaa, mutta fakta on kuitenkin se, että elämä ylipainoisena ei ole yhtä hyvä, eikä etenkään yhtä pitkä, kuin normaalipainoisella, ja jos ylipainoa on kymmeniä kiloja, se elämä on jo pitkään pyörinyt sen ympärillä mitä sinne suuhun laittaa.

On aivan mielipuolista lukea kirjoituksia joissa penätään suurempia vaatekokoja, harmitellaan lentokoneiden lyhyitä istuinvöitä tai huvipuistolaitteiden pieniä penkkejä – vai olenko ajatukseni kanssa yksin? Jokainen on arvokas kokoon, väriin, rotuun tai sukupuoleen katsomatta, mutta tämä lihavuuden selittely kehopositiivisuuden nimissä olisi jo aika saattaa päätökseensä.

 

I rest my case.

 

 

 

 

Tags

Related Articles

Close