Oravanpyörässä

Hevarittaren kulttuuriblogi: J. A. Juvanin One Man Show

Tutustumiskierros vuoden 2018 nuoren taiteilijan palkinnon voittaneen J. A. Juvanin näyttelyyn Aboa Vetus & Ars Novassa.

Kuulostaako kierros museossa tai taidenäyttelyssä tylsältä ja kuivalta? Jos kuulostaa, et ehkä ole ikinä käynyt kunnon taidenäyttelyssä. Sellaisessa, mikä saa nauruhermosi räjähtämään. Sellaisessa näyttelyssä, mikä saa sinut hyvälle mielelle ja hymyilemään. Minäpä kävin! Ja nyt kerron teillekin siitä.

J. A. Juvani: NOSEBLEED, 2017, 70cm x 100cm, pigmenttivedos ProSecille

Aboa Vetus & Ars Novassa, Turussa, on parhaillaan menossa vuoden 2018 nuoreksi taiteilijaksi valitun J. A. Juvanin näyttely nimeltään One Man Show. Juvanin teokset ovat suurimmaksi osaksi omakuvia, missä hän sekä nauraa itselleen että yhteiskunnan asettamille ihanteille ja rajoituksille. Näyttely koostuu valokuvista, videoista, kollaaseista ja installaatioista, pääosissa taiteilija itse.

J. A. Juvani: MEMORY FOAM, 2018, 100cm x 77,9cm, pigmenttivedos ProSecille

Montako kertaa olet käynyt taidenäyttelyssä katsomassa, miten iso ja karvainen mies heiluttaa paljasta persettään edes takaisin? Et taatusti kovinkaan montaa kertaa. Mutta nyt pääset näkemään sellaisen! Entäs oletko nähnyt rakennustikkaita tärkeänä osana näyttelyä? Minäpäs olen, juurikin tuolla Juvanin näyttelyssä. Sen hyllyvän perseen ja rakennustikkaiden lisäksi näin spermatahroja ja erittäin kekseliäitä kuvia, missä ehkä vähän pilkataankin klassisia maalauksia.

J. A. Juvani: WIG, 2018, 60 cm x 74,8 cm, pigmenttivedos ProSecille

En tasan yhtään ihmettele, että Juvanille on myönnetty vuoden nuoren taiteilijan palkinto! Kuvat ovat niin uskomattoman hauskoja, täynnä itseironiaa ja huumoria, ettei näyttelystä voi yksinkertaisesti olla pitämättä. Näyttely voi aluksi ehkä hieman järkyttää kokematonta museokävijää, mutta takaan, että näyttelyn lopuksi suunpielesi ovat hymystä yhtä leveänä kuin seitsemän leivän uuni. Ja askel on hieman kevyempi, koska olosi on niin hyvä.

J. A. Juvani: BOY WITH A PEARL EARRING, 2018, 39 cm x 44,4 cm, pigmenttivedos ProSecille

Toki Juvanilla on takanaan ajatus tämän näyttelynsä avulla puhua maskuliinisuudesta, stereotypioista ja ties mistä tuollaisesta tylsästä filosofisesta ja yhteiskunnallisesta muka-hienosta kököstä. Mutta se, mitä minä tässä näyttelyssä ennen kaikkea näen, on äärimmäisen lahjakkaan ja valtavan rohkean nuoren miehen täynnä huumoria ja kykyä nauraa itselleen. Juvani kulkee taiteilijana omia polkujaan, ja sydämestäni toivon, että hän jatkaa valitsemallaan linjalla.

J. A. Juvani: HELMET, 2018, 50cm x 69cm, pigmenttivedos ProSecille

Pitkästä aikaa todella raikas, erilainen ja positiivinen taide-elämys manboobseineen, paljaine ja karvasine perseineen ja spermatahroineen. Ihan todella iso suositus! Käykää katsomassa, ihastukaa ja nauttikaa.

Juvanin kotisivut: https://jajuvani.wordpress.com/

Aboa Vetus & Ars Novan näyttelysivu: http://www.aboavetusarsnova.fi/fi/nayttelyt/vuoden-nuori-taiteilija-2018-j-a-juvani

Tags

Satu Mäkinen

Räiskyvä, rääväsuinen räpätäti.
Sisukas, suorasanainen sählääjä.
Juuri se henkilö, josta äitisi sinua varoitti.
Se olen minä. Satu. Minulla on vahvoja mielipiteitä, ja kerron ne kyllä kiertelemättä ja kaunistelematta asiaa laisinkaan.

Related Articles

Close