Oravanpyörässä

Hevarittaren viiniblogi: Opi juomaan viiniä oikein!

Viininmaistelu on taitolaji parhaimmillaan. Näin saat enemmän irti viinistä ilman, että tarvitsee sylkeä kuppiin.

No niin, nassukat! Satu-täti tässä taas, hei. Ja koska Satu-tätissä on hieman (?) kermaperseen vikaa, niin Satu-täti harrastaa erilaisia viinejä. Koska elämä on liian lyhyt siihen, että kannattaisi juoda huonoa viiniä, päätinkin aloittaa uuden tekstisarjan, missä käydään satumaiseen tapaan läpi viininjuonnin salat. Tervetuloa mukaan!

Ihan ensin se kaikkein tärkein asia, eli juoma-astia. Sillä ON väliä. Siis oikeasti. Jos juot viiniä Pirkan pahvimukista, hyväkin viini maistuu sille, miltä märät koiranpierut haisevat. Juo viiniä siis kunnon viinilasista! Aina.

Kuohuvien kanssa lasin valinta on tasan yhtä tärkeä asia. Muumimuki ei ole oikea astia kuohuville, joten kaada sitä kuohuvaa sille tarkoitettuun lasiin. Itse preferoin tällaista hieman avoimempaa lasia sellaisen pitkulaisen pillilasin sijaan. Olen tainnut lukea jonkun viinimestarin kirjoituksen siitä, että sellaiset pitkulaiset lasit olisivat vääränlaisia laseja joka tapauksessa, ja tällaiset ”avoimemmat” lasit olisivat niitä oikeanlaisia. Mene ja tiedä, mutta minusta kuohuvat maistuvat näissä laseissa paremmilta. Ja ovathan nämä paljon tyylikkäämpiäkin.

Kun viiniä kaadetaan lasiin, sitä pitäisi huljutella lasissa, haistella ja tarkastella. Sen jälkeen pitäisi kirjata ylös väri, kirkkaus, tuoksujen eri vivahteet jne. Vitun marjat! Jätä tuollainen turha paska pois, ja kaada sitä viiniä ääntä kohden. Sinne se viini kuuluu, eikä sieraimeen. Paitsi ehkä siinä tapauksessa, ellet ole varma siitä, milloin pullo on avattu. Silloin kannattaa hieman haistella sitä, haiseeko viini märälle koiralle. Jos haisee, niin viini on vanhaa, ja koska elämä on liian lyhyt, huono viini kannattaa jättää juomatta.

Oikeat viininmaistelijat ovat sitä mieltä, että viini pitää maistamisen jälkeen sylkeä kuppiin. Miksi helvetissä? Jos ostaa kallista viiniä, niin ei sitä nyt kannata hukkaan heittää! Hullun touhua. Eli kurkusta alas vain ja nautinnolla.

Jos haluat jotain pientä maisteltavaa viinin kanssa, ole ihan pirun tarkkana sen suhteen, millaista viiniä valitset minkäkin suupalan kanssa. Silläkin nimittäin ON väliä. Vääränlainen ruoka vääränlaisen viini kanssa saa aikaan sellaisen makuelämyksen suussani, että perskarvasi irtoavat järkytyksestä. Mistä sitten tietää, mitä kaikkea minkäkin viini kanssa kannattaa maistella? No, aloita vaikka siitä Alkon hyllyssä olevasta hintalapusta. Siinä on kuvilla merkitty ne asiat, minkä kanssa viini sopii. Ne pitävät aika hyvin paikkansa, joten niistä kannattaa aloittaa.

No niin, nyt kun sinulla on oikea viinilasi pahvi- tai muumimukin sijaan, ja osaat olla sylkemättä ja haistelematta turhia, voitkin ruveta maistelemaan. Mitä kaikkea maistelussa sitten tapahtuu? Sitä joudutkin sitten odottamaan, sillä se selviää vasta seuraavassa tekstissä!

Tags

Satu Mäkinen

Räiskyvä, rääväsuinen räpätäti.
Sisukas, suorasanainen sählääjä.
Juuri se henkilö, josta äitisi sinua varoitti.
Se olen minä. Satu. Minulla on vahvoja mielipiteitä, ja kerron ne kyllä kiertelemättä ja kaunistelematta asiaa laisinkaan.

Related Articles

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close