Paskapuhetta, mutta uskon

Henkilökuvasarja osa 1: Sari Salminen, Pori, Parturikampaaja

Kuvankaunis parturi kääntää katseet itseensä ja tekemäänsä työn jälkeen.

Kuvankaunis parturikampaaja Sari Salminen, 27, kääntää katseita itseensä, sekä tekemäänsä työn jälkeen. Nakkilassa syntynyt, ja Porissa vuodesta 2010 asunut, Salminen haaveili pienenä tyttönä eläinlääkärin urasta. Sarin lapsuudessa Barbie-nukkejen hiusmuoti alkoi muuttua saksien käydessä yhä enemmän. ”Suurimman osan barbeista vedin suoraan kaljuksi”, naurahtaa Salminen.
Yläasteen jälkeen Salminen lähti suoraan opiskelemaan parturi- ja kampaamoalaa. Opiskelu kesti kolme vuotta, ja sisälsi teorian lisäksi työssäharjoittelua ja näyttöjä. Valmistuttuaan Salminen työskenteli vuoden päivät parturissa, joka oli ruokakaupan yhteydessä. Siellä asiakkaat vaihtuivat nopeasti, mutta itseään ei päässyt toteuttamaan, tai asiakaskuntaa keräämään. Kaupan yhteydessä ollut parturi toi paljon ostoksilla olleiden perheiden lapsia asiakkaiksi, ja miehiä, jotka tulivat liikkeen ovelle perus-Porilaiseen tyyliin huutamaan: ”Hei, pääsiskö ny heti sit leikkuriin, iha sama kuka leikkaa?”

Kaupalta Sari siirtyi yrittäjäksi arvostettuun Porilaiseen parturikampaamoon. Siellä hän toimi yrittäjä-nimikkeellä oman aikansa. Hänen tyylinsä ja persoonansa pääsi suositussa parturiliikkeessä esille aiempaa paremmin. Lopulta veri veti Saria isompiin saappaisiin, jotta hän pääsisi enemmän tekemään omaa juttuaan ja olemaan oman itsensä herra.

Sitten tuli Kauneussilta. Porissa jo vaikuttanut liike siirrettiin uusiin tiloihin keskustaan, Uusikoivistontielle. Kauneussillan omistaja Jutta, joka liikkeessä toimii myös kosmetologina, tarvitsi kampaamopuolelle yrittäjän. Tässä kohtaa kuvaan astui Sari Salminen.

Uusi kauneussilta avattiin v.2018. Liike tarjoaa kosmetologi- ja parturipalveluiden lisäksi Jenna-Marin monipuolisen hierontapalvelun, parturikollega Emmin ripsienpidennykset, jalkahoidot, sokeroinnit, mikroneulaukset ja LCN-plasmaliftaukset. Muutamia mainitakseni.

Pikkuhiljaa vakioasiakaskuntaa alkoi syntyä enemmän. Heitä on kerääntynyt tietysti lähialueilta, mutta pidemmältäkin asti käy asiakkaita. ”Yksi asiakas käy Nokialta asti, eräs Raisiosta ja yksi tyyppi kävi Ranskasta asti, mutta häntä ei ole enää kylläkään näkynyt”, naurahtaa Salminen. Nokialta käyvä asiakas oli niin tykästynyt Salmisen työnjälkeen, että hän maksoi Sarin matkan ja majoituksen Nokialle, jotta Sari pääsi tekemään hääkampauksen morsiammelle. ”Se hääkampaus on parhaita töitäni”, sanoo Salminen.

Oma vaimoni ja anoppini, sekä monet tuttuni ovat olleet Sarin vakioasiakkaita jo siitä asti, kun hän vielä opiskeli alaa. Monet Salmisen asiakkaista kertoivat, kun heitä haastattelin, että Sarin työnjälki on ainutlaatuista. Kysyin Salmiselta miltä tuntuu, kun häntä kutsutaan ainutlaatuiseksi? ”Jaa-a, kai mä sit jotain osaan”, Salminen vastaa naurahtaen, perinteiseen porilaiseen tyyliinsä.

Vaatimattomuus kaunistaa. Bravuurinaan Salminen pitää hiusten vaalennuksia, sekä hiustenpidennyksiä. ”En ikinä lupaa, että kerralla saadaan tummasta vaalea. Kun alan tekemään työtä, näen jo ennen aloittamista lopputuloksen mielessäni, ja sellainen siitä sitten tuleekin”, kertoo Salminen työtavoistaan. Hiustenpidennyksissä hän toimii myös kouluttajana. Kouluttajia löytyy koko suomesta vain 9 kpl. BPhair on pidennyskouluttaja.

Vaikeat asiakkaat kuuluvat aina asiakaspalveluammattiin. Näistä pari tapausta on jäänyt elävästi Salmisen mieleen. ”Teinityttö, jolla oli kymmenen vuoden ajan värjätty tyvestä latvaan musta tukka, ja hän halusi siitä sinisen. Hänen mielestään olin luvannut tehdä tukasta sinisen, vaikka en ollut luvannut sellaista hänelle. Yhtäkkiä hän halusikin lilan tukan, sellaisenkin olin kuulemma luvannut”, muistelee Salminen. ”Lopulta tyttö lähti tyytyväisenä violetin tukan kanssa. Tytön äiti soitteli perään, että hiuksista piti tulla vaaleat, jolloin selitin äidille, että kerralla ei saa mustasta vaaleaa. Tytön äiti ehdotti, että teen tytölle yli 200 euron arvoiset hiustenpidennykset, jotta ollaan sujut.” Pidennyksiä ei tehty, eikä tyttöä ole näkynyt asiakkaana tämän jälkeen.

”Toinen mieleenjäänyt mahdoton asiakas oli vanhempi rouva. Tämä rouva oli itse leikkaillut hiuksiaan sieltä sun täältä ja vaatimus oli, että enää ei saa yhtään tulla lyhyemmäksi hiukset.” Salminen oli käynyt hiukset läpi ja ohennellut kuten pyydettiin, sekä tehnyt hiuksista taas samanpituiset. ”Kun kuivasin rouvan tukkaa, hän alkoi tiuskimaan, että tuliko hän sen takia parturiin että hiuksia lyhennettiin vain millin verran.” Salminen kysyi rouvalta haluaako hän, että hiuksia sitten lyhennetään lisää, niin vastaus oli ”ei todellakaan!” ”Ei tainnut rouva itsekään tietää mitä halusi”, kertoo Salminen hymyillen.

Parturin homma on myös terapeuttista asiakkaalle. ”Ekaksi jutellaan hiusasiat alta pois, ja sitten keskustellaan henkilökohtaisista asioista. Välillä puheet kääntyvät vakaviinkin asioihin, jos asiakas niistä haluaa puhua”, kertoo Salminen.

Käynti Salmisen tuolissa on kokonaisvaltainen kokemus. Hiukset kuosiin ja mieli paranee. Salminen on kulkenut pitkän tien. Barbien kaljuksi vetämisestä arvostetuksi parturiksi, jolla on vakioasiakkaita ympäri Suomen.
Jos olet vailla uutta hiustyyliä ja sielun kevennystä, niin ota osoitteeksi Porin Kauneussilta.
Et kadu. Paitsi jos olet Barbi.

https://www.facebook.com/Kauneussilta/
https://www.facebook.com/Tmi-Sari-Salminen-1645183965765898/

Related Articles

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Check Also

Close
Close