Pinnalla

Puhelinmyyjän päiväkirja – Salaisen palveluksessa, osa 1

 

Rakas päiväkirja,

Raotan nyt salaista ovea arkeeni, työhön josta olen saanut palkkaa jo miltei kymmenen vuoden ajan. Työn, josta perheeni, varsinkaan äitini, ei ole hiiskunut sanallakaan kenellekään. Taidan olla työsaralla perheen ”mustalammas”, josta ei sukujuhlissa mainintaa tule pikkuveljen opiskelun ja isoveljen lääkärin uran välillä.

Olen Mustakaapu, jonka on helppo piiloutua varjoihin. Olen Taikaviitta, joka supervauhdilla katoaa paikalta, kun isoeno kyselee mitä nykyään teen.

Olen puhelinmyyjä ja toimin Salaisen Palveluksessa.

Oikeasti työtäni ei tarvitse hävetä tai millään lailla peitellä. Alalla nyt vain on huono maine.

Se johtuu siitä, että moni luulee työn olevan helppoa ja tulee koittamaan onneaan iisin rahan perässä. Tai viimeisenä oljenkortena, kun ei saanut oman alan töitä.

Tai työkkärin pakottamana ja karenssin uhkaamana.

Silloin työstä puuttuu motivaatio, halu oikeasti kehittyä ja HALU TEHDÄ KYSEISTÄ TYÖTÄ. Yritetään kaksi päivää ja kun kauppaa ei synny, luovutetaan. Parhaimmat (tai tässä tapauksessa pahimmat) lähtevät ensimmäiseen ruokatuntiin mennessä.

Ja toinen syy alan maineeseen, ovat pakkomyyjät. Ne, jotka koneenlailla puhuvat ja puhuvat ja puhuvat ja asiakkaan kiellosta huolimatta jatkavat ja jatkavat ja jatkavat… ja saavat asiakkaan kuin asiakkaan hermostumaan, menettämään malttinsa, huutamaan ja haistattelemaan ja lopulta lyömään luurin korvaan. Joissakin tapauksissa ”väsytystekniikka” kuitenkin toimii, koska tällaiset myyjät usein pysyvät alalla.

Puhelinmyynti on myynnin eri aloista eittämättä hankalin. Lähtöasetelma on nimittäin se, että kun saat asiakkaaseen yhteyden, asiakas ei vielä tiedä mitä hän tulee ostamaan.

Tässä kohtaan kuvaan astuu Supersankari. 

Hyvä myyjä luo tarpeen. Hyvä myyjä esittää asiansa ymmärrettävästi, napakasti ja tarvittaessa useita kertoja. Hyvä myyjä kuuntelee kuuliaisesti myös asiakasta ja tekee oman siirtonsa asiakkaan tarpeen tai mieltymysten mukaan. Hyvä myyjä laskeutuu asiakkaan kanssa samalla tasolle, on ajankohtaisista asioista perillä ja voi olla puhelimessa kaksi tai 15 minuuttia, tehden kaupat.

Puhelinmyyntityö on parhaimmillaan älypeli, miten asettelet sanasi ja miten vastaat asiakkaan kysymyksiin.

Ja usko tai älä, tähän peliin voi jäädä koukkuun.

                                                                             Taikaviitta 

Tags

Related Articles

Close