SarjarakastujaTänään

Sarjarakastuja on blogi, jonka sarjat ansaitsevat

Netflixin, Viaplayn ja HBO:n kaltaiset suoratoistopalvelut ovat mullistaneet ihmisten viihdekulutuskäyttäytymisen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Elokuvat ovat jo pitkään olleet koko kansan isolla budjetilla tehtyä laadukasta viihdettä, joiden monipuolisesta tuotannosta kaikille on löytynyt jotakin. Elokuvia on tutkittu ja arvosteltu jo pitkään, niille on pyhitetty blogeja ja sanomalehtien palstatilaa. Siinä missä elokuvamaailmakin on jonkinlaisessa murroksessa, ovat TV-sarjat alkaneet vallata suurempaa alaa kansalaisten vapaa-ajasta. Elokuvia käydään katsomassa porukalla, niistä puhutaan, ja valtavat ilmiöt saavat usein alkunsa valkokankaalta. Suosituista kirjoista on tehty melkein aina elokuvia. Sarjavaihtoehto ei välttämättä ole käynyt mielessäkään, sillä vielä 2000-luvun alussa sarjat olivat lähes poikkeuksetta elokuviin verrattuna huomattavasti pienemmän budjetin projekteja, joita sai seurata kerran viikossa televisiosta perheen kesken.

Suomalaisille vuosituhannen alussa sarjoista saattoi tulla mieleen Salatut elämät, Frendit, Kauniit ja rohkeat, Sinkkuelämää ja ehkäpä jokunen tosi-TV-ohjelma. Minulla on kuitenkin sellainen tunne, ettei kukaan ottanut sarjoja kovinkaan vakavasti, tai ainakaan niin vakavasti kuin elokuvia. Tarkennan sen verran, että tietysti on olemassa klassikoiksi muodostuneita sarjailmiöitä, jotka ovat alkaneet jo kauan sitten ja niillä on vankkumaton fanikunta. Yleistän kuitenkin tarkoituksella.

Pääasiassa Netflixin aloittama TV-sarjateollisuuden murros sai aikaan sen, että TV-ohjelmat ovat nykyaikana nousseet paljon lähemmäs Elokuva-isoveljeään; Game of Thronesin kaltaiset valtavat ilmiöt ovat nostaneet sarjat tuotannollisesti ja lopputulokseltaan suuren luokan elokuvaproduktioiden tasolle ja näinä päivinä jopa niistä ylikin. Suosituista kirjailmiöistä tai muista ajankohtaisista aiheista tehdään nykyään enemmänkin sarjoja kuin elokuvia. Rahavirrat ovat alkaneet nekin ohjautua enemmän Netflixin kaltaisten yhtiöiden huomaan. Oscar-palkitut näyttelijät alkavat siirtyä sarjatuotantoihin. Viihdettä kaipaava kansalainen voi katsoa haluamansa sarjan milloin vain ja vaikka yhden illan aikana, eikä tarvitse jatkuvasti huolehtia siitä, että fanitetun ohjelman viimeinen jakso meneekin ohi suun, koska ei satu olemaan television ääressä sunnuntaina kello kahdeksan. Ei ole enää mikään ihme, että suoratoistopalvelut tuottavat itsekin sarjoja ja että ne ovat vieläpä todella hyviä. Omakin suhtautumiseni esimerkiksi Netflixin alkuperäissarjoihin on muuttunut vuosien saatossa. Aiemmin ajattelin, että Netflix tuottaa ne sarjat, joita kukaan muu ei halua tuottaa. Nykyään Netflix tuottaa ne sarjat, joita kaikki muutkin haluaisivat tuottaa, mutta eivät saa mahdollisuutta.

Tästä kaikesta päästään siihen, mikä Sarjarakastuja on. En ole koskaan pitänyt itseäni elokuvaihmisenä. Olen oikeastaan aina katsonut vain sellaisia elokuvia, joissa on useampi osa. Kirjallisuuden maisterina olen tietysti ollut aina kiinnostunut kirjojen elokuva-adaptaatioista: Taru sormusten herrasta -trilogia, Harry Potter -leffat ja muut isoista kirjailmiöistä alkunsa saaneet elokuvat ovat olleet lähellä sydäntäni. En laitakaan yhtään hanttiin, että esimerkiksi Marvel Cinematic Universen elokuvat ovat kuin yhtä isoa sarjaa ja muuttavat ehkä muutakin elokuvamaailmaa kohti tällaista ratkaisua.

Sarjoissa hahmoilla ja tarinalla on enemmän aikaa ja tilaa. Kuin lukisi romaania novellin sijaan. Kaikki saa kehittyä ajallaan ja rauhassa, on mahdollisuus erilaisiin rakenteisiin ja sävyihin. Sarjoissa on tietysti omat ongelmansa; ne voivat levitä liikaa joka suuntaan, niitä ei ymmärretä lopettaa ajoissa, näyttelijät ovat huonoja tai tuotanto tehty hätiköiden. Pahinta on se, kun oma lempisarja jää ilman jatkoa, koska kukaan muu ei katso sitä. Kaikilla sarjoilla ei myöskään ole sellaista budjettia, joka tekisi oikeutta sen sisällöllisille vaatimuksille. Onneksi nykyaikana useimmat scifi- ja fantasiasarjat on tehty erittäin hienosti, eikä niiden erikoistehosteille tarvitse irvistää.

Sarjarakastuja on siis – yllätys yllätys – sarja-aiheinen blogi. Se on tarkoitettu niille, jotka etsivät uutta katsottavaa tai haluavat lukea, mitä joku toinen oli mieltä heidän lempi- tai inhokkisarjastaan. Jokainen tämän blogin sarjapostaus on spoileriton, en siis paljasta sarjasta mitään tärkeitä juonikuvioita. Jos jostakin syystä minulla on tekstin rakenteen vuoksi tarve paljastaa jotakin, varoitan siitä etukäteen ja lukija voi helposti hypätä spoilaavan osan yli. Tällaista kuitenkin tapahtuu harvemmin.

Pyrin kirjoittamaan kahdesti kuukaudessa. Kuten ymmärrätte, sarjoja ei voi katsoa niin nopeasti kuin elokuvia. Töiden ja muiden harrastusten lisäksi yritän kuitenkin katsoa jaksoja niin paljon ja nopeasti kuin pystyn. Tekstieni tyyli on analysoivaa, joten arvosteluidenkin kirjoittaminen ottaa aikansa. Julkaisut tulevat olemaan pitkähköjä, mutta otsikoin ne niin, että voitte löytää sieltä itseänne eniten kiinnostavat pätkät.

Otan mielelläni vastaan myös teidän lukijoiden ehdotuksia siitä, millaisia sarjoja minun kannattaisi katsoa ja arvostella. Kommentoikaa siis rohkeasti ja olkaa yhteydessä!

Tags

Related Articles

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close