Uncategorized

Pizzoja, pizzaa ja vegepizza

Olemme kaupassa vaimon kanssa ja etsimme pizzaa. Pakastepizzaa. Vegepizzaa.

Minä elän todellisuutta, jossa lihan ja maidon vähentäminen auttaa meitä pärjäämään ilmastonmuutoksen kanssa. Toisin sanoen, saamme sitä hidastettua, jos riittävän moni tekee arkisia ruokavalintoja ekologisempaan suuntaan. Emme ole absolutisteja asian suhteen, emmekä ole vegaaneja. Pienin askelin tutustumme asiaan ja toivomme edes sen auttavan.

Pakastepizzoja on kaksi pitkää pakastealtaallista. Kumpikin allas on varmasti viisimetrinen. Pizzoja on monen sorttista ja väristä. Nousee vesi kielelle, kun katsoo valikoimaa. Paketit ovat houkuttelevia ja monista tulee oikein lämmin tunnelma. Italialainen lämmin maalaistunnelma, joista hehkuu ajatus, että tämmöinen sen pizzan pitää olla.

Etsimme ja lueskelemme eri paketteja. Yhdessä paketissa lukee isolla ”VEGE”. Huokaisemme helpotuksesta, joko etsimämme löytyi? Luemme tuoteselosteen ja siellä lukee ”JUUSTO”. Ei taaskaan. Jatkamme pakkausten läpikäyntiä.

Vihdoinkin löydämme pakastealtaan vähiten puoleensa vetävimmän paketin, joka tuo enemmän mieleen jonkin muun kuin mukavan pizzan. Paketin värit eivät huokuneet lämpimiä Italiaan viittavia sävyjä. Paketti on kalpea ja luotaantyöntävä. Ensimmäinen sana, mikä pistää silmään on “bio”. Se muistuttaa värityksen kanssa enemmän biohajoavien pussien pakettia, kuin herkullista pizza-pakettia. Siinä se kuitenkin on. Vegepizza. Se löytyi. Kahdesta pitkästä pakastealtaasta löytyi vain yksi vegepizza. VAIN YKSI!

Elämme siis Prisman kanssa eri tietoisuudessa. Luulisi, että tähän maailman aikaan olisi enemmänkin tarjolla. Ei näytä olevan. Olen yllättynyt, todellakin.

Miksi minä edes yritän, kun auktoriteetitkaan eivät yritä vaikka heillä olisi siihen olemassa resurssit? Miksi  mikään isoista ketjuista ei voi toimia tiennäyttäjänä ja ottaa asiakseen vaikka perustaa ihan omaa osastoa vegetuotteille jokaiseen isoon markettiin? Isoilla ketjuilla olisi mahdollisuus myös muuttaa maailmaa.

Ilmeisesti unelmoin liikoja. Olisihan se hienoa, että kaupassa olisi keskitettyinä nämä vegetuotteet. Voisi olla ruokavinkkejä tai jopa reseptejä, joiden avulla pääsisi eteenpäin vegemaailmassa. Tuotteita on toistaiseksi vielä niin vähän, että se ei olisi marketeille kovin iso neliömäärä koota yhteen.

Palaamme kotiin kaupasta ja laitamme vegepizzamme uuniin. Minua ei suorastaan innosta ollenkaan tuo pizza. Minun ensiostooni vaikuttaa paketin asu ja tietenkin sen täytteet. Tämän pizzan täytteet ovat tomaattia ja pestoa – ei houkuta. Olen päättänyt maistaa, koska kaverini on rohkaissut sitä maistamaan ja jopa kehunut sitä.

Ennakkoluulojen ollessa todella suuret, niin pizza yllättää minut täysin. Se on hyvää. Se voisi olla parempaa, mutta voisin ottaa sitä joskus uudestaan. Samalla toivoen, että erilaiset vaihtoehdot lisääntyisivät vegepizzoiss, haluaisin pizzaani sieniä ja paprikaa.

Uskon, että vielä tulee päivä, kun vegepizzoja on tarjolla enemmän kuin perinteisiä. Maailma muuttuu, se on varma. Odotan innolla tulevaisuutta. Se on aina ollut menneisyyttä parempi ja tulee olemaan.

 

 

Tags

Related Articles

Close