Elokuvat

Bodom (2016)

Todellisena kauhuelokuvien suurkuluttajana odotin Taneli Mustosen ohjaamaa, Aleksi Hyvärisen kanssa yhdessä käsikirjoitettua elokuvaa teattereihin erittäin innokkaasti. Don Filmsin tuottamaa, laajasti hypetettyä kauhuelokuvaa tähdittävät Mikael Gabriel, Mimosa Willamo, Nelly Hirst-Gee sekä Santeri Helinheimo-Mäntylä. Elokuvan ensi-ilta nähtiin 19.8.2016.
Elokuvan pohjimmainen ajatus juontaa juurensa yhteen Suomen kuuluisimpiin rikoksiin – Bodomjärven murhiin.
5.6.1960 neljä nuorta, Maila Irmeli Björklund, Anja Tuulikki Mäki, Seppo Antero Boisman sekä Nils Wilhelm Gustafsson joutuivat hyökkäyksen kohteeksi, ollessaan telttailemassa Bodomjärven rannalla. Ainoastaan Gustafsson selviytyi, ja laajoista tutkinnoista huolimatta murhat ovat jääneet ratkaisematta.
Kyseinen tapahtuma on Suomen rikoshistorian tunnetuimpia, syyllistä pohditaan aktiivisesti edelleen. Suomalaiset kauhuelokuvat eivät yleisesti ottaen ole olleet kovinkaan onnistuneita, mutta Bodomilta odotettiin suuria, vaikka jo varhaisessa vaiheessa kävikin ilmi, ettei se tulisi kulkemaan täysin samoja polkuja kuin vuoden 1960 tapahtumissa.

Tämä oli varsin lievä ilmaisu.

Elokuva sijoittuu ilmeisesti reilusti 2000-luvun puolelle, mutta kenelläkään ei siltin näytä olevan älylaitteita. Se kertoo neljästä nuoresta, jotka lähtevät syksyiselle telttaretkelle kuuluisan Bodomjärven rannalle. Elokuva on teoriassa tehty hyvin. Kohtaukset on saatu todentuntuisiksi, ja etenkin äänituotanto on huikeaa. Tästä täydet pisteet.

Mutta.

Dialogi töksähtelee, ja elokuvan punainen lanka on suuri pettymys.

Miksi kukaan jäisi keskustelemaan ihmissuhdeongelmistaan juuri, kun kaveria on puukotettu? Miksi nuorilla ei ole edes matkapuhelimia?
Gabrielin näyttelijänsuoritus on hieman väkinäinen, mutta kuitenkin siedettävä. Sen sijaan etenkin Mimosa Willamon kehno ja teennäinen suoriutuminen tulee oikeana yllätyksenä.
Bodomin murhista kertovan elokuvan olisi saanut tehtyä reilusti mielenkiintoisemmaksikin, ihan jo pelkästään nojaten enemmän kesän 1960 tapahtumiin. Kytköksiä viimeksi mainittuun on aivan liian vähän, ja tämä sai varmasti useimmat vannoutuneet Bodom-fanit pettymään pahasti.

Jään kaipaamaan ja toivomaan revanssia.

 

Tags
Close