KirjatViihde

Elämän tarkoitus – Merete Mazzarella

”Nuorempi ystäväni intoili Douglas Adamsin romaanisarjasta Linnunradan käsikirja liftareille ja supertietokoneesta, joka saa tehtäväkseen ratkaista maailmankaikkeuden arvoituksen. Työskenneltyään seitsemän ja puoli miljoonaa vuotta se antaa lopulta vastauksen: 42. Minkä jälkeen rakennetaan uusi, vielä suurempi tietokone selvittämään, mikä oikeastaan oli kysymys.”

Merete Mazzarellan viimeisin teos Elämän tarkoitus heittäytyy heti johdannossa perimmäisen kysymyksen äärelle ilman sen kummempia lämmittelyjä. Elämän tarkoitusta pohditaan niin filosofien, suurten ajattelijoiden kuin lapsenkin näkökulmista. Joidenkin mielestä elämän tarkoitus on lasten hankkiminen, toisten mielestä läksyjen välttely tai henkistyminen. Toiset ovat julistaneet, ettei mitään tarkoitusta ole ollenkaan. Pitää myös miettiä, mitä tällä kysymyksellä oikeastaan tarkoitetaan. Pohditaanko tässä yksilön elämän tarkoitusta vai elämän tarkoitusta yleensä?

Johdannon jälkeen lähdetäänkin hieman kauemmas itse kysymyksestä ja pureudutaan laajoihin aihealueisiin. Kirjassa pohdiskellaan niin maailmankuvaa, ihmisten pahuutta, surua, myötätuntoa kuin hyvää elämääkin. Aihealueissa on onnistuttu käsittelemään teemoja historiallisesta ja ajankohtaisesta näkökulmasta.

Kansien väliin on sullottu paljon asiaa, mutta Mazzarella kykenee siirtymään sulavasti painavastakin aiheesta toiseen. Välillä lukiessaan alkaa toisaalta kyselemään mielessään miten tämä liittyy elämän tarkoitukseen, mutta yhtä hyvin voisi pohtia mikä siihen kysymykseen muka ei liittyisi.

Mazzarella sanoo sivunneensa yksilön elämän tarkoitusta jo aikaisemmissa teoksissaan käsittelemällä muun muassa avioliittoa, identiteettiä ja vanhenemista. Entiset teokset tuntuvat olevan vahvasti läsnä myös tässä viimeisessä, joka väistämättä johtaa ajoittain toistontunteeseen. Kerrontaa elävöittävät mielenkiintoiset historialliset kertomukset sekä Mazzarellan oman elämän sattumat ja tarinat.

Vastauksien sijaan kirja tarjoaa lukijalleen lisää kysymyksiä, joiden avulla omaa näkemystään elämän tarkoitukseen voi pohdiskella. Sen lisäksi kirja pistää ajattelemaan ajankohtaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä ja sitä minne me olemmekaan menossa.

Merete Mazzarella – Elämän tarkoitus
Kustannusosakeyhtiö Tammi
Alkuperäisteos Om livets mening (2017)
Suomentaja Raija Rintamäki

 

Tags

Related Articles

Close