KirjatTänään

Hammaskeiju – Eve Hietamies

Helmikuussa 2017 ilmestynyt, Kustannusosakeyhtiö Otavan kustantama teos  on Antti ja Paavo Pasasesta kertovan kirjasarjan kolmas osa. Aiempia osia ovat olleet Yösyöttö (2011) sekä Tarhapäivä (2012). Teoksien äiti, kirjailija ja toimittaja Eve Hietamies kertoo saaneensa ajatuksen kirjaan omasta kokemuksestaan. Hän oli vuosia sitten oman pienen lapsensa kanssa vauvamuskarissa, jossa he istuivat ringissä lallattamassa pieniä kultakaloja. Häntä vastapäätä istui mies pienen vauvan kanssa, ja miehen silmistä paistoi pakokauhu, touhu oli selkeästi akkamaisinta mitä mies oli koskaan tehnyt. Näin syntyi Antti Pasanen.

Kirjasarjan ensimmäisessä osassa toimittaja Antti Pasanen jää yllättäen yksin vastasyntyneen vauvan kanssa, kun vaimo huikkaa ”sori, en pysty”, ja hyppää taksiin. Yösyöttö käsittelee pääasiassa vauva-ajan vaikeuksia, miten isä sopeutuu vauvamuskareiden, vaippaihottumien ja yösyöttöjen maailmaan. Tarhapäivässä kahlataan läpi ankeiden päiväkotiaamujen. Hoituvatko päiväkodin varavaatelaatikon täydennykset ja suurta kiukkua herättävät päiväkotiaamut paremmin miehisellä otteella? Hammaskeiju-kirjassa Paavo siirtyy jo esikoulusta ensimmäiselle luokalle – mutta Pasasille tyypillisesti, homma ei mene aivan putkeen.

Sarjan aiempien kirjojen tapaan, elämän ilojen lisäksi Hammaskeiju käsittelee myös ikäviä ja vakavia aiheita. Hietamiehellä on kuitenkin ainutlaatuinen kyky ripotella huumoria myös elämän kipukohtiin, ja juuri sopivissa määrin. Kirjan henkilöt ovat pysyneet tuttuina alusta saakka ja nytkin kaikki hahmot Pasasten lisäksi, Reposet, Peippo, Pihla-Puolukka Enni, Terttu sekä Nelly-Tupperwaren takapuoli, maalautuvat selkeinä kuvina lukijan mieleen. Tapahtumat vuoroin itkettävät ja naurattavat, ja niihin on uskomattoman helppo samaistua. Kirja luo raivorehellistä kuvaa vanhemmuudesta, ikäviäkään osia kaunistelematta. Kun aamulla tulee karjuttua kurkku suorana, ja illalla huomaat lapsen nukahtaneen ennen kuin ehdit pyytää anteeksi. Kirjaa ei malta laskea käsistään, vaan se tulee huomaamatta ahmittua kannesta kanteen yhdeltä istumalta.

Kirjassa on kuitenkin yksi massiivinen miinus. Hietamiehen mukaan Hammaskeiju päättää Pasasista kertovan kirjasarjan. Lohdutukseksi muistutan, että tulemme vielä näkemään Pasasia, kun Yösyöttö-kirjaan perustuva elokuvaa saa ensi-iltansa tulevana syksynä. Elokuvaa tähdittävät muun muassa Petteri Summanen, Ria Kataja ja Pihla Viitala.

Oman Hammaskeijun pääset tilaamaan näppärästi klikkaamalla itsesi osoitteeseen Adlibris.com

 

Tags

Related Articles

Close