Musiikki

Torniossa kajahti Linkkurock

Kumina ry:n järjestämä Hardcore / Punk tapahtuma Linkkurock oli säväyttävä kokemus Tornion synkkään ja kylmään maisemaan.

Illan bändit olivat: Deposit Man, Glass Wipe, Los Mogulos ja The Handshake

Mikä on Kumina ry?

KUMINA ry (=KUlttuuriMIehet ja Naiset) on vuonna 1996 perustettu yhdistys, jonka perusti turhautunut joukko torniolaisia nuoria. Torniossa oli jo aikaisemmin toiminut Suomen anarkistiliiton Tornion paikallisosasto, jonka kautta oli järjestetty musiikkitapahtumia ja lähinnä julisteiden avulla tapahtuvaa propagandan levitystä. Anarkistitoiminta oli poliittista, mutta myös hyvin lifestylistisesti sidottuna suomalaiseen punk- ja HC – kulttuurin piiriin. HC – keikkojen järkkäämiseen tarvittiin kuitenkin rahaa, jos ei muuten niin yhtyeiden matkakuluihin, PA – laitteiston ja jopa alkeellisten keikkavalojen vuokraamiseen. Tarvittiin laillinen status, jonka turvin hakea kaupungilta avustusta ja toimia myös itsenäisesti keikkapaikan valinnan suhteen, ja tietenkin jo tässä vaiheessa haaveiltiin omasta, pysyvästä toimitilasta. Kumina ry on koko yhdistyksen toimiaikana järjestänyt ja ollut osallisena noin yli 50 erilliseen tapahtumaan, joista bändikeikkoja on semmoiset yli 20 kappaletta. Koko yhdistyksen toimimisen ajan sitä on leimannut omalaatuinen, torniolainen tapa järjestää musiikki- yms. tapahtumia. Idea on käytännönläheinen: jokaiseen musiikki tai ihan mihin tahansa tapahtumaan, otettiin kaikki halukkaat esiintyjät ja toimijat mukaan.

Poliittisesti Kumina ry oli sitoutumaton, mutta ilman puoluesidonnaisuuksia yhdistyksen toimintaa ja – ajatusmaailmaa voisi luonnehtia löyhästi anarko/autonomi – vasemmistolaiseksi. Yhdistys nimittäin oli kiinnostunut kaikkeen, mikä liittyy itsehallinnolliseen ja omaehtoiseen kulttuurin ja toiminnan järjestämiseen – unohtamatta kuitenkaan globaalia verkostoitumista ruohonjuuritason kansalaisliikehdintään. Tavallaan yhdistys oli ajan hermolla, mutta se sovelsi kaikkea lappilaisen laajakantoisesti ilman suurempien kaupunkien aktivistighettoutumisia.

Toiminta yhdistyksessä hyytyi 2000 –luvun jälkeen, kun osa porukkaa siirtyi selkeästi vasemmistonuorten toimintaan ja osa vain yksinkertaisesti muutti muualle niin kuin pienissä muuttotappiokunnissa tapaa käydä. Yhdistystä ei kuitenkaan koskaan lakkautettu, ja vuonna 2016 yhdistyksen perustajajäsen Jan-Mikael Hakomäki päätti muutaman muun ihmisen kanssa aktivoida Kumina ry yli 10 vuotta kestäneestä horroksesta. Ja tällä kertaa Kumina ry aikoo saada sen pysyvän toimitilan Torniosta. 

 

 

 

 

Tags

Related Articles

Close