MusiikkiViihde

Dian julkaisee uuden EP:n – Talvikuu

Oululainen Dian ripottelee parhaillaan Youtube-kanavallaan uuden EP:nsä kappaleita.

Intro-videon jälkeen, 9 Elokuuta pärähti ilmoille murea saundinen Ristit -kappale.

– Pari vuotta takaperin kesälomalla tein sellaisen kokeilun, että jumitin viikon mökillä yksinäni, seurana koira, äänityskamat ja soittimia. Ajoitin aamukahvipärinät aina tarkoituksella puolille päivin, jolloin aloittelin musiikin tekemisen. Kuudelta illalla pistin saunan lämpeämään, kävin juoksemassa koiran kanssa, otin nopean saunan sekä kahvin ja jatkoin musisointia puolille öin. Aika ympäripyöreitä päiviä pelkkää säveltelyä ja demottelua.

Muistelen ideoineeni juttuja aika paljon bassolla ja kiippareilla, sekä kokeilleeni kitarapuolella vähän erikoisempia virityksiä. Kitara ei jostakin syystä soittimena inspiroinut ollenkaan. Erikoisbiitit napsu suussa kun sytyttelin tulia saunaan. Sain aikaiseksi muistaakseni seitsemän biisiaihiota, noin biisi per päivä. Yleistuntuma oli, että matsku on huomattavasti aikaisempaa raskaampaa ja tunnelmallisempaa. Funkit oli funkattu. 

Meillä oli samaan aikaan vanhemman materiaalin äänitykset ja miksaukset käynnissä, niin näiden työstäminen viivästyi myöhemmäksi. Hiljalleen purettiin poikain kanssa pöytälaatikkoa, hiottiin juttuja ja treenattiin helvetisti. Viime kesänä taidettiin jo äänitellä ja tuossa keväällä miksailin viiden biisin paketin kasaan, yhtyeen kitaristi Jussi Juntunen kertoilee.

Näillä näkymin EP julkaistaan ainoastaan diginä.

– LP:tä mietittiin jossakin vaiheessa, mutta viimeistään kun päädyttiin EP-formaattiin täyspitkän sijaan, niin sekin jäi. Muut formaatit ei meidän kohdalla oikein tule kysymykseen. Varsinaisesta julkaisusta (Spotify jne) ei vielä tarkkaan osata sanoa, mutta julkaistaan nyt ensin Youtubessa videomuodossa eräänlaisena Youtube-EP:nä. Kartoitetaan itse asiassa parhaillaan apukäsiä varsinaiseen julkaisuun ja sen promoamiseen liittyen. Saa vinkata myös eteenpäin. Viisi biisiä erittäin mielenkiintoista modernia metallimusaa tulossa, Juntunen kertoo.

– Tämä nyt julkaistava EP on myös ensimmäinen puolisko kokonaisuudesta, johon liittyy myös myöhemmin julkaistava sisar-EP, solisti Janne Keränen komppaa.

– Jos tämä biisi maistui, niin kannattaa suunnata Facebookkiin ja iskeä likeä. Valutellaan kohtapuoliin loputkin biiseistä sinne, Juntunen muistuttaa.

Dian on jo kunnioitettavat 15 -vuotta täyttänyt orkesteri, joka vaihtoi juuri kielen lontoosta – kotimaiseen.

– Kielikysymystä mietittiin jonkin verran ihan porukallakin, eikä päätös ollut ihan suoraviivainen. Ollaan kuitenkin pitkään tehty englanniksi. Oli itse asiassa yllättävänkin iso kynnys vaihtaa, Juntunen kommentoi.

– Englanniksi lauletut sanoitukset tuppaavat kuulostamaan hieman yhdentekeviltä. Huomattiin että suomen kielellä laulettu musiikki puhuttelee paljon suorempaan, ja toisaalta sopii uuden materiaalin synkempään sointiin. Ollaan kuitenkin kotoisin korvesta, ja pakanallis-perkeleelliset tunnelmat kiinnostelee muutenkin joten suomen kieli on silloin hyvinkin luonnollinen valinta, Keränen jatkaa.

Dian eli Jussi, Ville, Tuomas sekä Janne

Saundit bändillä muuttuivat huomattavasti murakoimmiksi.

– Soundi on suoraa seurausta meidän tyylillisestä muutoksesta. Aloiteltiin itse asiassa aikoinaan rankemman musiikin ja soundin parissa, josta trippailtiin vähän pidempi funkrock-kausi ja nyt sitten tavallaan palattiin juurillemme raskaamman ilmaisun pariin. Huomattiin uusia biisejä työstäessä, että materiaali on aikaisempaa huomattavasti hevimpää ja tunnelmallisempaa, joten sen mukainen soundi seurasi helposti perässä. Ja paljonhan me kuunnellaan raskasta musaa tahoillamme myös. Niin kun on aina kuunneltu, Juntunen tuumailee.

– Ja bändin ukothan alkavat ikääntymisen myötä muuttumaan pikkaisen kärttyisiksi, joten semmoinen kätinä ja vitutus on hyvä muuntaa luovaksi energiaksi jytinämusiikin kautta. Hevihän sinänsä on keskimäärin melko hirveätä musiikkia, mutta kaipa me yritetään tuoda meidän omaa vinksausta siihen, Keränen päättää naurahtaen.

Dian on:

Jussi – Kitarat, kiipparit, yms

Janne – Laulu, Kitara

Tuomas – Basso

Ville – Rummut

Dianin löydät facebookistä tästä.

 

Tags

Related Articles

Close