MusiikkiViihde

John Dear – Koska rakkaus ei oo mikään helppo laji

Tapaan John Dearin pojat ennen keikkaa Wood Baarissa, Oulussa. Saan haastateltavikseni Jannen, Teron ja Artun. Jarome ja Kiiveri jäävät selvittelemään johtoja lavalle. Tänään bändin tarkoitus on soittaa akustisesti mm. Therapyn, Apulannan, Zen Cafén, Nirvanan, Ramonesin, Mokoman ja monen muun tekijän parhaimmistoa. ”Saatiin tulla tänään tänne Woodiin, kun luvattiin soittaa akustisesti”, yhtyeen laulaja, Janne Väisänen kertoo. ”Nii me ollaan saatu joskus palautetta siitä, et on soitettu liian kovaa täällä, eikä nyt muuten ois saatu tulla tänne”, Tero jatkaa.

Kun John Dear nousee lavalle, hörppään kaljaa melkein väärään kurkkuun, sillä soitto on muutamaa astetta akustisesta kovempaa, johtuen varmaan Kiiveristä rummuissa. Kiiveri on soittanut myös yhtyeissä Professori Heikkerö, Liverbox, Myrkkykieli ja Ozzmobile. ”Kiiveriä vois kuvailla John Dearin toiseksi perustajajäseneksi. Hieno ihminen. Minäki saanu uskomattomia muusikoita ympärille, kiitos Kiiverin”, Janne kertoo taustalla hääräilevästä Kiiveristä.

Janne Kiiveri

John Dear on perustettu vuonna 2014. Alun perin yhtyeen nimi oli John Deere, koska yhtyeen alkuperäinen jäsen Sami saapui treenikselle John Deere traktorilla. Myöhemmin yhtyeen nimi muuttui John Deariksi.
”Toki nimellä on toinenkin merkitys, kun kääntää sanat toisinpäin”, Tero aloittaa. ”Siksi meidän logossa onkin noita sulkia, kun kirjoitellaan kirjeitä, aloittaen Dear John”, Janne jatkaa.

Yhtyeen koko ideologia on lähtenyt Apulannasta. Sitä on soitettu alusta alkaen bändin treeniksellä. Kuunnellessani Jannen tulkintoja Apulannasta illan keikalla, ei voi väittää, etteikö Apulanta olisi yksi Jannen suosikkeja. Liikaa -kappale lähtee niin kovalla rakkaudella laulajan suusta, että itsekin Apulanta-fanina innostun. Janne Väisänen tulkitsee sujuvasti ja todellisella tunteella niitä biisejä, jotka herättävät miehessä itsessään kiinnostusta. Janne ei vedä yhtäkään rallia puolitunteella.

Tero Hannu

Iskelmä-Teroksikin kutsuttu mies, oikealta nimeltään Tero Hannu, hääräilee yhtyeen leivissä kitaran parissa, ja joskus myös toisena mikkinä. Kitaristi-Jarome liittyi John Deariin Teron toiveesta. ”Aluksi Tero oli semmoinen extratyyppi meillä, joka tuli messiin pyydettäessä ilmaisen kaljan voimin. Mut sit lopulta mä pyysin sitä henkilökohtaisesti messiin. Tero on meistä se ammattitaitoisin. Entinen alkosolisti, ja nykyinen kitaristi”, Janne kertoo naureskellen. Tero kirjoittaa myös omia laulujaan, ja tulevaisuuden suunnitelmissa yhtyeellä on tarkoitus tehdä myös niitä.

Arttu Häikiö, John Dearin basisti, kertoo tulevaisuuden suunnitelmien olevan yksinkertaiset: ”Enemmän keikkoja muuallekin Suomeen. Nythän meidän keikat on painottunu vaan tänne Ouluun.” Muu bändi myötäilee samaa. Janne Väisäsen mukaan bändillä on vielä pari ässää hihassa, viitaten Teron biisinkirjoitustaitoihin. Jotain uutta on siis luvassa tulevaisuudessa.

Arttu Häikiö

Kysyttäessä John Dearin hauskimpia keikkamuistoja, Janne ja Arttu kertovat heidän seikkailustaan Andy McCoyn lämppärinä. ”Tais olla vuosi 2015, ku joku meidän kavereista ilmoitti meidät kisaan, jossa voittaja pääsi lämppään Andyä. Voitettiin se kilpailu”, Arttu aloittaa. ”Toinen hiton hauska juttu oli sillon, kun me oltiin keikalla ravintola Helmessä, ja Tero meni huutaan toisen setin alkaessa, et ”Tähti, mikä meininki?” Mä huusin sille mikkiin takas, et ollaan muuten Helmessä”, Janne kertoo.

Koko John Dearin poppoolle löytyy yksi yhdistävä tekijä, Joku Paikallinen Pubi, Oulun Tuirassa. Janne ja Tero työskentelevät siellä edelleen. ”Tuirassa on se meidän rakkaus syttynyt”, Tero ja Janne kertovat yhdestä suusta.

Kitaristit Tero ja Jarome takana, edessä laulaja Janne Väisänen

Tää meidän yhtye on semmoinen terapiabändi, jossa me saadaan toteuttaa ittiämme. Huomisen kyynel, joka ei tuu koskaan. Koska rakkaus ei oo mikään helppo laji. – Janne Väisänen

Jos nää asut Oulussa tai lähistöllä, nii meeppä kattoon näiden jätkien seuraava keikka: Lauantai 8.12.2018 Pub Merikulma, Merikoskenkatu 2, Oulu. Event: https://www.facebook.com/events/1807974115995258/

John Dearin löydät FB: https://www.facebook.com/rokkenrollfoeva/

Rakkaus- ja rokkitarinoita löydät Joku Paikallisesta Pubista: https://www.facebook.com/PaikallinenPubiTuira/

 

Kiitos,

Janne Väisänen/Janecky – Laulu

Tero Hannu/Iskelmä-Tero – Kitara, laulu

Arttu Häikiö – Basso

Jarome Ramone – Kitara, laulu

Janne Kiiveri/Mc Kola – Rummut

 

Toimittaja: Satu Perkkiö

Satu Perkkio

Olen äiti, sote-alan opiskelija ja esikoiskirjailija. Yllytyshullu ja vähän kaheli tietty. Leijonaemo ja kaaoksen hallitsija. Aikamoinen suorittaja ja kreisiniistäjä. PMS-paholainen ja vähän tuuliviiri.

Kaaoksen kirosanoja -blogi käsittelee aiheita laajalla skaalalla: missä nyt milloinkin palaa. Arkea, suhteita, musiikkia, ihmisiä ja ilmiöitä.

Related Articles

Close