MusiikkiTänään

Kuka on mies Erakossa-yhtyeen takana? – Haastattelussa Niko Ailamo

Niko Ailamo on tullut julkisesti tunnetuksi Erakossa – yhtyeen monitoimimiehenä, joka tekee kaiken itse. Erakossa on yhden miehen bändi, jonka tyyli on sekoitus punkkia, hiphoppia ja suomirockia. Aiemmin Ailamo on vaikuttanut muun muassa Etupiha ja Roihu-yhtyeissä. Koko kansan tietoisuuteen Erakossa ponnahti Löysään hirteen -singlellään, joka julkaistiin vuonna 2014.

– Into musiikkiin on asunut mussa pitkään, ja se on mulle keino ilmaista itseäni. On tavallaan vaikeaa, kun rakkaasta asiasta tuleekin kaupallista, Ailamo kertoo.

Musiikin lisäksi lähellä sydäntä on pienestä saakka ollut urheilu, ja hän kertookin kokeneensa useita eri lajeja. Perheen esikoinen muistelee lapsuutensa olleen onnellinen, ja kokee että häntä on tuettu kaikessa, ja hän sai esimerkiksi kokeilla lukuisia eri urheilulajeja etsiessään omaa juttuaan.

– Mua on aina tuettu tosi paljon. Lapsuus oli tosi onnellinen, vaikka vanhemmat erosivatkin.

Yläasteen alkaessa miehen musiikin numero todistuksessa oli kuitenkin 6. Musikaalisen ystäväpiirin kautta innostus kuitenkin kasvoi, ja peruskoulun loppuessa numero oli 9, lukiossa 10.

– Uskon että lahjakkuus on sidottuna innostukseen. Tarpeeksi kun hakkaa päätä seinään, niin oppii kyllä, Ailamo nauraa, ja kertoo soittaneensa lukioaikaisessa bändissä niin rumpuja kuin bassoakin.

Huolimatta siitä että peruskouluaikoina Ailamosta veikattiin poliitikkoa, asuu mies tällä hetkellä Helsingissä, ja musiikin lisäksi työskentelee digimedian parissa. Viime vuonna Ailamo irtisanoi levytyssopimuksen Sony Musicin kanssa. Hän lupasi tuolloin että uutta musiikkia kuultaisiin heti alkuvuodesta ja lunastikin lupauksensa: Puhu kädelle -single näki päivänvalon 18.1.2017. Musiikista hän ei silti aio tehdä itselleen uraa.

– Sitä pari kertaa kokeilleena tiedän, ettei se sovi minulle. Musiikki on antanut keinot olla oma itseni. Niin kauan, kun ei sotketa rahaa mukaan se toimii. Olen onnellisempi näin, kun saan ilmaista itseäni vapaasti.

Yhden miehen yhtye on kuitenkin menestynyt hyvin, sillä suoratoistopalvelu Spotifyssa Erakossa yhtyeellä oli 2016 vuoden aikana 100 000 kuuntelijaa. Suosituimpia raitoja ovat olleet Löysään Hirteen, Nollaus sekä Hylky.

– Hylky kyllä yllätti, se on levinnyt mystisellä tavalla ja siitä on tullut paljon palautetta.

Tavastia 2016. Kuvaaja: Christina Timonen

 

Ailamo kertoo olevansa ylpeä menestyksestään, mutta hienointa hänen mielestään on saada tavata paljon uusia hyviä tyyppejä. Menneen vuoden aikana Erakossa -yhtye nähtiin keikoilla noin 20 kertaa, muun muassa Provinssirockin leirintäalueella. Hän kertoo, ettei pakota itseään soittamaan yhtään keikkaa vaan nauttii siitä, että saa vapauden valita.

– Keikka- ja tapahtumakohtaisesti on siisteintä on nähdä mikä biisi jengiä puhuttaa, tai saa heidät reagoimaan. Se biisi on silloin munkin lemppari.

Tutustu Erakossa -yhtyeen tuotantoon:

Tags

Related Articles

Close